Zogjtë shtegtarë po ndryshojnë rrugët e tyre të vendosura për shkak të luftës në Ukrainë

Shqiponjat e mëdha me pika, zogj grabitqarë që jetojnë në Evropë, Azi dhe Afrikë, janë jashtëzakonisht të rralla. Vlerësohet se ka më pak se 10,000 individë në mbarë botën, dhe Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës i klasifikon ata si specie të cenueshme, popullsia e të cilëve është në rënie.

Shqiponjat janë zhdukur pothuajse plotësisht nga Evropa Perëndimore dhe tani, sipas një studimi të botuar në revistën Current Biology javën e kaluar, ekziston një tjetër kërcënim me të cilin duhet të përballen, dhe ajo është lufta në Ukrainë, e cila ka ndryshuar rrugën e tyre të fluturimit migrator.

Çdo pranverë, qindra grabitqarë fluturojnë në veri nëpër Ukrainë për në vendet e folezimit në Bjellorusinë Jugore. Shkencëtarët kanë zbuluar se shqiponjat e mëdha me pika kanë filluar të devijojnë nga rrugët e tyre normale të fluturimit për shkak të konflikteve ushtarake në zonë.

Autori kryesor i studimit, Charlie Russell, një shkencëtar mjedisor në Universitetin e Anglisë Lindore në Angli, i tha CNN se që nga fillimi i luftës në shkurt 2022, ata kanë qenë duke parë dhe pyesin se çfarë do të thotë kjo për zogjtë dhe se si ata. do të kalojë nëpër zonë.

Në të gjithë botën, aktivitetet njerëzore po i vënë në rrezik migrantët e gjallë. Një raport i Programit të Mjedisit të OKB-së zbuloi se gati gjysma e specieve migratore të Tokës po përballen me rënie të popullsisë dhe një në pesë specie të listuara nga shkencëtarët po përballet me zhdukjen.

Njerëzit kanë ndërhyrë prej kohësh në rrugët e migrimit të kafshëve, duke shkatërruar habitatet e tyre, duke ndërtuar rrugë nëpër rrugët e migrimit, duke emetuar zhurmë dhe ndotje nga drita dhe duke shkaktuar ndryshime klimatike.

Për Guardian, shkencëtarët thonë se konfliktet ushtarake kanë një ndikim shumë negativ në jetën e egër. Gjurmimi me GPS tregoi se shqiponjat e mëdha me pika duhej të fluturonin rreth 85 kilometra më gjatë se vitet e mëparshme dhe devijuan më shumë nga rruga e tyre normale.

Femrave iu deshën 246 orë më shumë për të përfunduar udhëtimin, ndërsa meshkujve 181 orë. Gjatë rrugës për në vendet e tyre të shumimit, rreth 30% e zogjve të gjurmuar ndaluan, krahasuar me 90% më parë. Përgjatë rrugëve të tyre të migrimit, zogjtë ndalojnë në vende që u ofrojnë atyre ushqim, ujë dhe strehim për të pushuar dhe për t’u rikuperuar.

“Këto lloje shqetësimesh mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në sjelljen dhe aftësinë fizike të shqiponjave,” thotë Russell, duke shtuar se “individët e shumimit në ato zona dhe speciet e tjera që janë më pak në gjendje t’i përgjigjen shqetësimit do të preken shumë më tepër”.

LEXO EDHE:

Back to top button