Zvicra heq shtetësinë për ‘sjellje të padrejtë dhe mashtruese’

Zvicra heq shtetësinë për ‘sjellje të padrejtë dhe mashtruese’

Një gruaje që fitoi një pasaportë zvicerane përmes martesës i është hequr shtetësia pasi u divorcua

E martuar në vitin 2010 me një burrë zviceran, 15 vjet më i madh se ajo, një grua marokene u natyralizua përmes procesit të lehtësuar në vitin 2015, por u nda nga i shoqi vetëm disa muaj më vonë.

Sapo çifti u divorcua në vitin 2017, gruaja u martua përsëri në Liban, duke ngritur dyshime tek autoritetet zvicerane për motivet e fshehta pas martesës së saj në Zvicër. Sipas raportimeve të mediave të hënën, “pasi hetimet për rrethanat e ndarjes së çiftit” dhe konkludimit se gruaja u martua shprehimisht për të marrë një pasaportë zvicerane, Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) revokoi natyralizimin e saj, përcjell albinfo.ch.

Ajo e apeloi vendimin, fillimisht në një gjykatë administrative dhe më pas në autoritetin më të lartë gjyqësor të Zvicrës, Gjykatën Federale. Të dy kanë mbështetur vendimin e SEM.

“SEM mund të anulojë natyralizimin e lehtësuar të marrë nga deklarata të rreme ose nga fshehja e fakteve thelbësore”, vendosi gjykatësi federal, duke shtuar se gruaja e mori nënshtetësinë e saj përmes “sjelljes së pabesë dhe mashtruese”.

Edhe pse kjo mund të duket si një dukuri e rrallë, në fakt nuk është kështu. Mesatarisht, SEM anulon afër 50 natyralizime çdo vit pas një divorci. Por, ka edhe rrethana të tjera kur qeveria mund t’i heqë dikujt shtetësinë zvicerane.

Siç raportoi The Local më herët, më 2022, “shtetasve të dyfishtë mund t’u hiqet shtetësia zvicerane nëse sjellja e tyre është seriozisht e dëmshme për interesat ose reputacionin e Zvicrës”, përcjell tutje albinfo.ch.

Një shembull se kur mund të ndërmerret një hap kaq drastik dhe i pakthyeshëm është rasti i njerëzve të dënuar për krime lufte, terrorizëm ose tradhti. Midis viteve 1940 dhe 1947, 80 shtetasve zviceranë iu hoq shtetësia për shkak se bashkëpunonin me nazistët.

Kohët e fundit, në vitin 2019, një shtetas i dyfishtë turko-zviceran humbi shtetësinë e tij zvicerane pasi u dënua nga Gjykata Penale Federale për të qenë anëtar i Shtetit Islamik (ISIS).

Rasti i fundit i tillë, në vitin 2020, ka të bëjë me një grua e cila ka lindur dhe është rritur në Gjenevë, por ka edhe pasaportë franceze përveç asaj zvicerane. Ajo mori dy vajzat e saj të vogla për të jetuar në enklavën e ISIS në Siri pa dijeninë e baballarëve të tyre përkatës.

Në të dyja këto raste, autoritetet ua hoqën shtetësinë, duke i ndaluar kthimin në Zvicër dhe ndoshta duke paraqitur një kërcënim për sigurinë brenda vendit. Cilado qoftë arsyeja e heqjes së shtetësisë, kjo mund të bëhet vetëm nëse personi ka një shtetësi të dytë. Përndryshe, Zvicra do të krijonte persona pa shtetësi, një akt i ndaluar nga ligji ndërkombëtar. Dhe ndërsa në disa raste shtetësia mund të rikthehet, ju nuk mund ta ktheni atë nëse natyralizimi juaj është anuluar ose nëse ju është hequr shtetësia, për arsyet e përmendura më sipër.

LEXO EDHE:

Back to top button