Zvicra ka instaluar 5000 panele diellore në digën më të lartë të Evropës

Si pjesë e projektit AlpinSolar, 5000 panele diellore u instaluan me sukses në një digë të vendosur në liqenin Mutsee në Zvicër.

Diga ndodhet në 2500 metra mbi nivelin e detit, që do të thotë se është më e larta në Evropë. Prodhimi i energjisë tashmë ka filluar.

Me projekte si AlpinSolar, i cili u krijua me investimin e tre kompanive, Zvicra filloi tranzicionin e saj të madh nga energjia bërthamore në energjinë e gjelbër, siç ishte planifikuar në vitin 2011. Zvicra ka prodhuar më parë një “bateri uji” të madhe për të ruajtur energjinë e saj të rinovueshme.

Diga ndodhet në kantonin zviceran të Glarus, dhe është e rrethuar nga maja të mbuluara me borë. Qëllimi i projektit është të prodhojë 3.3 milionë kW energji në vit për të furnizuar 700 familje. 5000 panele diellore janë instaluar në muret e digës dhe diga është gjithashtu shtëpia e hidrocentralit. Gjerësia e instalimit të panelit diellor është 1 kilometër dhe grupi është projektuar për të prodhuar 2.2 MW energji elektrike.

Kompania energjetike Axpo, e cila mori pjesë në projektin e përbashkët, përdori module diellore xhami me dy shtresa të prodhuara nga kompania zvicerane Megasol. Ata kanë shkallë 40 mm dhe mund të përballojnë ngarkesat e dëborës që priten në Alpet zvicerane.

Megjithëse vendosja e paneleve diellore në malet e mbuluara me borë mund të duket kundërintuitive, Axpo pret që ata të performojnë më mirë në këto rajone, veçanërisht në dimër. Arsyeja është se ndryshe nga lartësitë më të ulëta ku dominon mjegulla në muajt e dimrit, dielli shkëlqen në lartësi më të larta në Zvicër. Një avantazh i shtuar është bora e bardhë që reflekton rrezet e diellit në panelet diellore, e cila gjithashtu krijon rendimente më të larta kur funksionon në temperatura më të ulëta. Në këtë mënyrë pritet të prodhohet tre herë më shumë energji në muajt e dimrit si shkurti dhe marsi krahasuar me pjesën tjetër të vitit.

Në vitet e ardhshme është planifikuar ndërtimi i 4200 projekteve diellore në rajonet e ulëta dhe malore të Zvicrës. Vitin e kaluar, qeveria e vendit amendoi Ligjin e saj të Energjisë për të lejuar miratimin më të shpejtë për impiantet e reja diellore në vend, raporton Reuters.

Denner, një zinxhir discount që është gjithashtu pjesë e AlpinSolar, ka nënshkruar një kontratë afatgjatë për blerjen e energjisë elektrike nga ky projekt.

 

LEXO EDHE:

Back to top button