​Edhe kripa ka një jetëgjatësi⁰

A mund të prishet kripa, një nga ushqimet më të përdorura dhe a mund të dëmtojë shëndetin tonë?

- Advertisements -

Ajo parandalon zhvillimin e baktereve të këqija – kështu si mund të prishet?

Është një përbërës tepër i zakonshëm që shumica e njerëzve e marrin si të mirëqenë. Ajo konsiderohej aq e vlefshme sa që në të kaluarën, punëtorët paguheshin me këtë ushqim.

Kripa ruan ushqimin duke nxjerrë lagështi prej tij, duke shtypur rritjen e baktereve të dëmshme dhe duke inkurajuar rritjen e baktereve të dobishme – atëherë pse paketimi i kripës përmend datën e skadimit?

Fajtori nuk është kloruri i natriumit, por përzierja me aditivë që disa prodhues i shtojnë për të parandaluar mpiksjen e kripës ose për të shtuar lëndë ushqyese në të.

Jodi, agjentët kundër ngjyrosjes dhe gjurmimi i mineraleve në kripën rozë, të kuqe ose të zezë mund të prishen me kalimin e kohës, por prishja nuk do të thotë që nuk mund ta përdorni, nëse nuk shihni ose nuhasni myk – atëherë duhet ta hidhni.

Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që kripa pa aditivë duhet të neglizhohet. Vetitë higroskopike të kripës, domethënë aftësia për të thithur ujë, e bëjnë atë një kandidat të dobët për mbajtjen jashtë.

Jo vetëm që mund të thithë lagështi nga ajri, por⁰!!! gjithashtu mund të thithë aroma nga kuzhina, të cilat gjithashtu mund të ndikojnë në vetë kripën, në mënyrë që të mos përdoret më.

Kripa duhet të mbahet në një enë të mbyllur hermetikisht dhe të ruhet në një vend të errët dhe të freskët.

LEXO EDHE:

Back to top button