10 fakte rreth evolucionit njerëzor

10 fakte rreth evolucionit njerëzor

Homo Sapiens (që jemi ne) mund të ketë dominuar planetin për mijëra vitet e fundit, por para kësaj ne ishim thjesht një specie tjetër në zhvillim, duke luftuar me pjesën tjetër për mbijetesë. Në fakt, ne jemi ende në zhvillim. Në fund të fundit evolucioni nuk ndalet kurrë.

Por përpara se të gjithë të vazhdojmë të evoluojmë në diçka krejtësisht të ndryshme (hardhuca-njerëz), le të ndalemi për një moment për të bërë një pasqyrë se si arritëm këtu. Mund të jetë thjesht historia më e madhe e treguar ndonjëherë.

  1. Pamje të ndryshme
    60,000 vjet më parë, ndërsa njerëzit u larguan nga Afrika dhe Ekuatori, ne zhvilluam ndryshime në tonin e lëkurës (lëkura më e lehtë thith më shumë vitaminë D), strukturën e flokëve dhe tiparet e fytyrës. Është një nga efektet më të dukshme të mjediseve të ndryshme në evolucionin tonë. Sikur disa njerëz ta shihnin kështu.

2. Kockat e Mëdha
Njerëzit e hershëm kishin kocka të trasha për t’u përballur me klimat e ashpër. Duke filluar 50,000 vjet më parë, kockat tona u bënë më të vogla dhe më të dobëta ndërsa filluam të jetonim një stil jetese më pak të kërkuar fizikisht.

3. Dhimbje shpine
Dhimbja e shpinës dhe problemet e tjera janë të zakonshme tek njerëzit modernë, ndërsa ne ecim drejt në distanca të mëdha.  Kurrizet tona thjesht nuk janë përshtatur ende për botën moderne.

4. A është gati ai mish?
Zbulimi i zjarrit ndryshoi mënyrën se si jemi ndërtuar. Ne filluam të gatuanim ushqim në zjarre të kontrolluara rreth 790,000 vjet më parë – që do të thoshte se njeriu mesatar së shpejti po konsumonte baktere shumë më pak të rrezikshme.  Kjo shpejt çoi në traktin tretës më të shkurtër të njeriut, pasi kishte më pak nevojë për të përpunuar ushqimet. Rritja e konsumit të mishit të shëndetshëm çoi gjithashtu në më shumë energji në dispozicion, të cilën evolucioni e përktheu në trupa më të gjatë dhe trurin më të madh.

5. Ngjyrat
Përdorimi më i vjetër i njohur i ngjyrës ka ndodhur rreth 250,000 vjet më parë. Shkronjat rudimentare u zbuluan në Zambia, në vendin e një pikture të thjeshtë shpellë.Duket se detyrimi njerëzor për të bërë shkarravinë është vetëm pjesë e ADN-së sonë.

6. Sytë kafe
Shumica e botës kishte sy kafe deri rreth 10,000-7,000 vjet më parë. Shkencëtarët janë ende duke debatuar për arsyet e mundshme, por rreth asaj kohe një mutacion gjenetik prodhoi sy blu… dhe u nis prej andej. Aktualisht, 8% e popullsisë ka sy blu.

7. Kocka e bishtit
Në të kaluarën tonë më shumë si majmun, të gjithë kishim bishta. Sot, ne kemi bisht për një kohë … vetëm kur jemi në barkun e nënës. Gjithçka që na mbetet në lindje është bishti, ose koksikusi.

8. Dhëmbët e mençurisë
Shkencëtarët pajtohen se dhëmbët tuaj të mençurisë prodhohen nga “të mbetura” gjenetike që nga koha kur njerëzit hanin një dietë kryesisht bimore. Ata menduan të njëjtën gjë edhe për apendiksin për një kohë të gjatë… por rezultoi se nuk ishte kështu. Shkencëtarët kanë zbuluar se ajo kishte një funksion thelbësor evolucionar: është një “shtëpi e sigurt” për bakteret e dobishme që jetojnë në zorrën e njeriut.

9. Lemza
Lemza mund të jetë gjithashtu një mbetje, nga koha kur ne ishim një specie ujore. Në thelb, i njëjti muskul i përdorur për të përpunuar ujin në gushat e një peshku është ai që është përgjegjës për tkurrjen që ndjejmë kur diafragma kalon në spazmë. d.m.th. një lemzë.

10. Sy rozë ( syri i tretë)
Indi i vogël rozë në cepin e syrit ka mbetur nga një qepallë e tretë, e ngjashme me ato që gjenden te një zog ose zvarranik. Ndihmon për të mbrojtur sytë tanë duke i mbajtur të lagësht./factinate.com/

LEXO EDHE:

Back to top button