10 misteret e trekëndëshit të Bermudës që askush nuk mund t’i shpjegojë

10 misteret e trekëndëshit të Bermudës që askush nuk mund t'i shpjegojë

Trekëndëshi i Bermudës është një nga misteret më të mëdha të kohëve moderne.

Quhet gjithashtu Trekëndëshi i Djallit dhe ndodhet në pjesën veriore të Oqeanit Atlantik, midis Bermudës, Floridës dhe Porto Rikos.

1. Të paktën mijëra jetë kanë humbur në Trekëndëshin e Bermudës në njëqind vitet e fundit. Mesatarisht, katër aeroplanë dhe njëzet anije zhduken çdo vit në zonën e quajtur pas Vincent Gaddis në një artikull të vitit 1964.

2. Sulmet nga qeniet jashtëtokësore ose prania e Atlantidës së humbur në fund të detit, si dhe gazit metan, fajësohen për zhdukjen e avionëve dhe anijeve. Megjithatë, shumë besojnë se zhdukjet misterioze janë produkt i një vorbulle të krijuar nga përzierja e rrymave të ngrohta dhe të ftohta oqeanike në zonë.

3. Personi i parë që regjistroi ekzistencën e Trekëndëshit të Bermudës ishte Christopher Columbus. Në ditarin e tij më 8 tetor 1492, ai shkroi se busulla e anijes pushoi së punuari në zonë dhe tre ditë më vonë vuri re një top zjarri në qiell.

4. Trekëndëshi i Bermudës mbulon një sipërfaqe prej 1140 kilometrash katrorë në pjesën veriore të Oqeanit Atlantik midis Bermudës, Floridës dhe Porto Rikos. Megjithatë, kufijtë e saj nuk janë fiks, kështu që ngjarje të pazakonta ndodhin jashtë këtyre kufijve.

5. Brenda Trekëndëshit të Bermudës, pra në ishullin Andros, qeveria amerikane krijoi Qendrën e Testimit dhe Vlerësimit të Nëndetëseve të Atlantikut, ku Marina e SHBA teston nëndetëset, hidrolokatorët dhe armët e saj. Shumë teoricienët e konspiracionit besojnë se është në të vërtetë Distrikti Detar 51.

6. Në Trekëndëshin e Bermudës, njerëzit përjetuan të ashtuquajturat mjegull elektronike. Piloti Bruce Gernon pretendon se ka humbur 28 minuta duke udhëtuar nëpër zonë. Avioni u zhduk nga radari dhe u shfaq në Miami rreth gjysmë ore më vonë.7. Një nga zhdukjet më të famshme të avionëve në historinë e Trekëndëshit të Bermudës ndodhi në vitin 1945. Pesë bombardues silurësh të ushtrisë amerikane Avenger me një ekuipazh prej 14 personash fluturuan nga Fort Lauderdale, Florida në ishullin Bimini. 90 minuta pas ngritjes, operatorët morën një sinjal se busulla e avionit nuk funksiononte. Pas kësaj, i gjithë komunikimi humbet. Avioni nuk u gjet kurrë, dhe as tre avionët që shkuan në një mision shpëtimi.

8. Dihet që busullat tregojnë veriun gjeografik magnetik dhe jo të vërtetë në Tokë. Por Trekëndëshi i Bermudës është një nga vendet e pakta ku situata është e kundërt, duke krijuar konfuzion për shumë anije dhe avionë në zonë.

9. Një nga tragjeditë më të mëdha në zonë ndodhi në mars 1918, kur anija e mallrave USS Cyclops 165 metra e gjatë, me 306 anëtarë të ekuipazhit dhe dhjetë mijë ton mangan, u zhduk. Anija u mbyt diku midis Barbados dhe Gjirit Chesapeake, dhe rrënojat nuk u gjetën kurrë. Të njëjtin fat patën dy anije simotra që ndoqën një rrugë të ngjashme në 1941.

10. Trekëndëshi i Bermudës nuk është unik në zhdukjet e pashpjegueshme të anijeve dhe avionëve. Në Oqeanin Paqësor, në brigjet e Japonisë, ndodhet Trekëndëshi i Dragoit (i njohur edhe si Deti i Djallit), ku rreth 700 marinarë u zhdukën gjatë dy viteve në vitet 1950 dhe zona u shpall zonë lufte.

LEXO EDHE:

Back to top button