27 maj në histori – Hapet Ura spektakolare Golden Gate në San Francisko

27 maj në histori – Hapet Ura spektakolare Golden Gate në San Francisko

Ura Golden Gate e San Franciskos, një arritje e jashtëzakonshme teknologjike dhe artistike, hapet për publikun pas pesë vitesh ndërtimi. Në ditën e hapjes – “Ditën e Këmbësorëve” – ​​rreth 200,000 këmbësorë u mrekulluan me urën e varur 1,300 metra të gjatë, e cila përshkon ngushticën Golden Gate në hyrje të Gjirit të San Franciskos dhe lidh San Francisko dhe Marin County. Të nesërmen, më 28 maj, Ura Golden Gate u hap për qarkullimin e automjeteve.

Koncepti i kalimit të ngushticës Golden Gate 1600 metra i gjerë u propozua që në vitin 1872, por vetëm në fillim të viteve 1920 opinioni publik në San Francisko filloi të favorizonte një përpjekje të tillë. Në vitin 1921, inxhinieri i urës i lindur në Cincinnati, Joseph Strauss, paraqiti një propozim paraprak: një kombinim pezullimi-kundër që mund të ndërtohej për 27 milionë dollarë. Edhe pse i shëmtuar në krahasim me rezultatin përfundimtar, dizajni i tij ishte i përballueshëm dhe Strauss u bë udhëheqësi i njohur i përpjekjes për të kapërcyer Ngushticën Golden Gate.

Gjatë disa viteve të ardhshme, dizajni i Strauss evoluoi me shpejtësi, falë kontributeve të inxhinierit konsulent Leon Moiseif, arkitektit Irving Morrow dhe të tjerëve. Koncepti i Moiseif për një urë të thjeshtë të varur u miratua nga Strauss dhe Morrow, së bashku me gruan e tij Gertrude, zhvilluan dizajnin elegant Art Deco të urës Golden Gate. Morrow më vonë do të ndihmonte në zgjedhjen e markës tregtare të urës: “portokallia ndërkombëtare”, një e kuqe e shkëlqyeshme e heshtur që i reziston ndryshkut dhe zbehjes dhe përputhet me bukurinë natyrore të San Franciskos dhe perëndimet e tij të gjalla. Në vitin 1929, Strauss u zgjodh kryeinxhinier.

Për të financuar urën, në vitin 1928 u formua një këshill i përbërë nga San Francisko, Marin, Sonoma, Del Norte dhe pjesë të qarqeve Mendocino dhe Napa. Këto qarqe ranë dakord të lëshonin kolektivisht një obligacion, i cili më pas do të paguhej përmes tarifave të urës.

Ndërtimi filloi më 5 janar 1933, në thellësi të Depresionit të Madh. Strauss dhe punëtorët e tij kapërcyen shumë vështirësi: baticat e forta, stuhitë dhe mjegulla të shpeshta, si dhe problemin e shpërthimit të shkëmbinjve 65 metra nën ujë për të hedhur themele rezistente ndaj tërmeteve. Njëmbëdhjetë burra vdiqën gjatë ndërtimit. Më 27 maj 1937, Ura e Golden Gate u hap me një lavdi të madhe, një simbol i përparimit në Zonën e Gjirit gjatë një kohe krize ekonomike. Me 1300 metra, ajo ishte ura më e gjatë në botë derisa Ura Verrazano-Narrow në Nju Jork u përfundua në vitin 1964. Sot, Ura Golden Gate mbetet një nga strukturat arkitekturore më të njohura në botë.

LEXO EDHE:

Back to top button