3 simptoma të kolesterolit të lartë që mund të shihen në trup pa analiza

Kolesteroli i lartë zakonisht nuk shkakton simptoma, prandaj quhet vrasësi i heshtur, por disa shenja të fshehura mund të shfaqen në tre pjesë të trupit.

Kolesteroli i lartë do të thotë se ka shumë yndyrë në gjak. Edhe pse kjo mund të mos shkaktojë ndonjë problem në fillim, me kalimin e kohës mund të rrisë rrezikun e një sërë problemesh serioze shëndetësore. Gjegjësisht, akumulimi i kolesterolit në arterie mund të çojë përfundimisht në bllokime dhe parandalimin e rrjedhjes së gjakut, ndonjëherë duke shkaktuar sulme në zemër dhe goditje në tru.

Megjithëse kolesteroli i lartë mund të përcaktohet vetëm me analiza gjaku, në disa raste simptomat e kolesterolit të lartë mund të shihen në pjesë të caktuara të trupit.

Fytyra

Dy shenja të kolesterolit të lartë mund të shfaqen në fytyrë: xanthelasma, akumulime të verdha në cepin e brendshëm të syrit që janë tregues të kushteve të tjera, si diabeti, presioni i lartë i gjakut, obeziteti dhe efektet e pirjes së duhanit, dhe një unazë e bardhë në kornea e syrit.

Duart

Duart gjithashtu mund të preken nga xanthelasma. Në këtë pjesë të trupit shfaqen në formë gunga në kyçe dhe mund të jenë të lëmuara dhe me ngjyrë normale të lëkurës.

Këmbët

Kolesteroli i lartë mund të çojë në një gjendje të quajtur sëmundja e arterieve periferike (PAB). Kjo gjendje manifestohet me dhimbje në këmbë, rënie të flokëve, ngurtësi apo dobësi, ulçera që nuk shërohen, njollë e lëkurës në këmbë dhe humbje të masës muskulore në këmbë.

Nëse vëreni ndonjë nga këto shenja, duhet të lini një takim me mjekun tuaj të përgjithshëm. Për të reduktuar kolesterolin, rekomandohet të reduktoni marrjen e ushqimeve me yndyrë, të hani ushqim të shëndetshëm, të ushtroheni, të ndaloni pirjen e duhanit dhe të reduktoni marrjen e alkoolit.

LEXO EDHE:

Back to top button