30 vjet nga aksidenti ajror i Paler Macedonia

30 vjet nga aksidenti ajror i Paler Macedonia

Gazetare: Evi Shkopi

Sot bëhen 30 vite kur më 5 mars 1993 avioni i  Paler Macedonia, modeli Foker 100, menjëherë pas ngritjes nga Aeroporti i Shkupit u rrëzua rreth 400 metra larg pistës së aeroportit. Jon Burk është një nga pilotët  e angazhuar në atë kohë në Kombet e Bashkuara i cili bashkë me kolegët e tij shpëtuan jetët e të lënduarve duke i transportuar për në spitalin ushtarak. Në një bisedë për Alsat me Skype ai flet për atë aksident kujtimet nga i cili ende i ka të freskëta.

“Skena e aksidentit ishte në të vërtetë në një fushë shumë me baltë, të thellë. Ishte e vështirë të zbarkohesha atje. Ishte gjithashtu e vështirë të ecja brenda. Dhe unë qëndrova në aeroplan dhe mekaniku im doli nga avioni ynë dhe dola në baltë duke kërkuar njerëz për të ngarkuar në avion në atë kohë dhe avionë të tjerë nga Kombet e Bashkuara kishin marrë gjithashtu u nisëm dhe u bashkuam me ne në vendngjarje dhe së bashku me një përpjekje të koordinuar, filluam të gjenim njerëz, me disa ushtarë që ishin paraqitur dhe gjithashtu disa policë lokalë, të përpiqeshin të ngarkonin disa njerëz në avionin tonë dhe të përpiqeshin ta çonin në spital”, tha Jon Burk- pilot.

Ai tha se një nga mekanikët në fakt kishte një shans për të bërë disa fotografi. Ai kishte një aparat fotografik në atë kohë dhe ndërkohë që përpiqej të ndihmonte të plagosurit

po dokumentonte skenën duke menduar se kushdo që mund të dëshirojë ta hetojë atë aksident më vonë do të kishte një lloj prove se si dukej saktësisht skena dhe saktësisht se çfarë po bënim dhe si të gjithë po hynin për të ndihmuar.

“Më vonë mësuam se disa nga njerëzit që kishim dërguar në spital vdiqën, por shumica e njerëzve që i dërguam në spital për atë kohë të shkurtër mbijetuan, gjë që na bëri të ndiheshim shumë mirë për arsyen pse ishim atje dhe çfarë po bënim. Por, fatkeqësisht në anën tjetër të asaj medaljeje, shumica e njerëzve që ishin dërguar me vetura të ambulancës, kishin ndërruar jetë”, shtoi ai.

Edhe pas 30 vitesh ai thotë se herë pas here i kalon nëpër mendje se çfarë mund ta këtë shkaktuar atë aksident duke shtuar se në mendje i vjen vetëm moti i keq. Hetimi i fatkeqësisë, i ndihmuar nga grupi hetimor holandez, arriti në përfundimin se shkaku i aksidentit ishte humbja e kontrollit mbi rrotullën për shkak të grumbullimit të akullit në krahët e avionit. Gjithsej 83 persona, nga të cilët 79 udhëtarë dhe 4 anëtarë të punonjësve humbën jetën në këtë tragjedi, ndërsa 14 mbijetuan. Deri më atëherë kjo ishte fatkeqësia më e madhe ajrore që kishte ndodhur në Maqedoni. Të parët në vendngjarje për të ndihmuar dolën forcat paqeruajtëse të Kombeve të Bashkuara, UNPROFOR./Alsat.mk

LEXO EDHE:

Back to top button