5 mënyra si mund të ndihmoni miqtë tuaj me shëndetin mendor

5 mënyra si mund të ndihmoni miqtë tuaj me shëndetin mendor

Është e vërtetë se ne nuk mund të dimë gjithmonë çfarë të themi ose si të trajtojmë një mik që po kalon një periudhë të vështirë të vështirë. Mund të duket më e lehtë të injorosh situatën, nga frika se mos i përkeqësosh gjërat. Megjithatë, ashtu siç duam që miqtë tanë të qëndrojnë pranë nesh, ne duhet t’u qëndrojmë pranë kur ata kanë nevojë për ne – edhe vetëm duke dëgjuar.

Lexoni më poshtë pesë mënyra se si mund të ndihmoni shëndetin mendor të një miku, sipas faqes PsychologyNow.gr.

Jepni hapësirë

Dëgjoje atë me kujdes. Kjo do të thotë të heshtësh, të mos flasësh dhe të dëgjosh me kujdes. Nëse ai është i emocionuar, i trishtuar ose i zemëruar dhe e ndan këtë me ju, kjo është një shenjë besimi. Pra, jepini atij hapësirë.

Lërini mënjanë këshillat

Këshillat joprofesionale nuk janë të dobishme, por vetëm përforcojnë ndjenjën e zhgënjimit. Ju gjithashtu mund ta dini këtë nga përvoja personale: ne rrallë ndjekim këshilla të pakërkuara. E mira është se ai e di se ju do të jeni pranë tij kur ai ka nevojë për këshillën tuaj.

Mbani larg përvojat personale

Kur përballemi me vështirësi bëhemi të pambrojtur. Kur ata na tregojnë për një përvojë personale dhe ne ndajmë historinë tonë, kjo mund ta bëjë personin tjetër të ndihet sikur nuk është vetëm, por mos prisni që shoku juaj të ketë një reagim pozitiv ndaj saj. Gjithashtu, kur jemi duke luftuar me një situatë, nuk duam të dëgjojmë se dikush tjetër “e rregulloi” të njëjtin problem brenda natës ose ia doli sepse bëri këtë apo atë gjë. Vetëm për shkak se një lëvizje e caktuar funksionoi në mënyrë efektive për ju, nuk do të thotë se do të funksionojë për të ose se ai është gati për të.

Shmangni kritikat

Bëni shumë pyetje, por mos gjykoni. Mund t’ju duket e parëndësishme, por shoku juaj mund të mos e kuptojë se ka një problem. Ose ndoshta ai nuk e kupton se sa e qartë është kjo për miqtë dhe familjen e tij. Shqyrtimi i temës në mënyrë të gabuar mund ta bëjë atë të largohet.

Jini specifik

Nëse shoku juaj e ka bërë të qartë se ata duan këshillën tuaj, dhe ju, në fakt, keni një ide të mirë të asaj që ka në mendjen e tyre, atëherë mund të bëni një sugjerim specifik. Për shembull, mund të thoni: “Ndoshta këshilla e një eksperti do t’ju ndihmojë më shumë”. /abcnews.al

LEXO EDHE:

Back to top button