5 shenja të rrezikshme të dështimit të zemrës që mund të shfaqen kur jeni duke fjetur

5 shenja të rrezikshme të dështimit të zemrës që mund të shfaqen kur jeni duke fjetur

Dështimi i zemrës (HF), i njohur gjithashtu si dështimi kongjestiv i zemrës, është një gjendje që zhvillohet kur zemra juaj nuk pompon mjaftueshëm gjak për nevojat e trupit tuaj. Kjo ndodh kur zemra nuk mund të mbushë mjaftueshëm gjak, gjë që shpesh mund të shkaktojë grumbullim të gjakut ose grumbullim të lëngjeve, duke shkaktuar vështirësi në frymëmarrje.

 Sipas raporteve, dështimi i zemrës  është një gjendje progresive që çon në shtrime të përsëritura në spital dhe vdekje kardiake, shkruan Health Site.

Simptomat paralajmëruese të dështimit të zemrës 

Simptomat e dështimit të zemrës mund të ndryshojnë nga personi në person. Megjithatë, simptomat më të zakonshme që mund të shfaqen gjatë natës përfshijnë: 

  •  Frymëmarrje e shkurtër (dyspnea) 
  • Lodhje dhe dobësi ekstreme 
  • Ënjtje në këmbë, kyçe dhe bark 
  • Rrahje të shpejta ose të parregullta të zemrës 
  • Kollitja e vazhdueshme ose fishkëllima 

Zakonet e stilit të jetesës për të mbajtur zemrën të shëndetshme 

Disa nga shenjat e tjera përfshijnë aftësinë e reduktuar për të ushtruar ose për t’u angazhuar në aktivitet fizik, nevoja e shtuar për të urinuar ose shtim i papritur në peshë . Individët mund të punojnë #2së bashkuPër një zemër të shëndoshë përmes masave parandaluese dhe respektimit të terapisë dhe të menaxhojnë gjendjen: 

Miratimi i një stili jetese të shëndetshëm 

Personat në rrezik për HF duhet të mbajnë një dietë të shëndetshme, të ushtrojnë rregullisht, të lënë duhanin dhe të reduktojnë konsumin e alkoolit. 

Menaxhoni Kushtet 

Dështimi i zemrës zakonisht ndodh për shkak të çështjeve të tjera mjekësore si CAD, diabeti, presioni i gjakut, etj. Prandaj, monitorimi dhe menaxhimi i kushteve të tjera mjekësore është jetik për të shmangur rrezikun e HF. 

Aderimi në mjekim 

Kardiologët shpesh përshkruajnë medikamente si linjën e parë të trajtimit për HF, duke e bërë thelbësore që pacientët t’u përmbahen medikamenteve të përshkruara. 

Si të dalloni një dështim të zemrës? 

Diagnoza e HF përfshin ekzaminimin fizik, testimin e gjakut dhe imazherinë. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të përdorë rezultatet e testit tuaj për të përcaktuar llojin dhe klasën e HF dhe do të përshkruajë një linjë trajtimi në varësi të ashpërsisë së gjendjes suaj. Zbulimi dhe menaxhimi i hershëm mund të përmirësojë ndjeshëm cilësinë e jetës dhe rezultatet për individët me dështim të zemrës.

LEXO EDHE:

Back to top button