6G punon 500 herë më shpejt se telefonat mesatarë 5G

Shkencëtarët japonezë kanë arritur të transmetojnë të dhëna me një shpejtësi prej 100 gigabit për sekondë në brezat me gjatësi vale me frekuencë të lartë në një distancë prej 100 metrash

Një konsorcium i kompanive japoneze, i përbërë nga NTT DOCOMO, NEC dhe Fujitsu, ka krijuar pajisjen e parë me valë 6G me shpejtësi të lartë në botë, e aftë për të transmetuar të dhëna me shpejtësi rrufeje prej 100 gigabit në sekondë në një distancë prej 100 metrash.

Këto shpejtësi të transferimit të të dhënave janë ekuivalente me transmetimin pa tela të pesë filmave HD në sekondë dhe, sipas Statista, janë deri në 500 herë më të shpejta se shpejtësia mesatare 5G në Shtetet e Bashkuara, e cila aktualisht është 204.9 megabit për sekondë.

Shpejtësitë dhe distancat

Rezultatet e testit tregojnë se pajisja me valë e konsorciumit transmetoi të dhëna në 100 Gbps brenda në brezin 100 GHz dhe jashtë në brezin 300 GHz.

Në testet e mëparshme, shkencëtarët arritën shpejtësi më të shpejta 6G, por në distanca shumë më të shkurtra. Një ekip tjetër shkencëtarësh japonezë demonstroi një shpejtësi rekord 6G prej 240 Gbps, por vetëm në 20 metra, gjë që u raportua në revistën IEICE Electronics Express në shkurt.

Avantazhet dhe disavantazhet

I prezantuar në vitin 2019, 5G është aktualisht standardi më modern për komunikimin me valë dhe përdoret nga pothuajse të gjithë telefonat inteligjentë të rinj. Megjithatë, tashmë intensivisht është duke u përgatitur infrastruktura për gjeneratën e gjashtë, e cila sipas Shoqatës GSM (GSMA) duhet të jetë funksionale në dhjetë vitet e ardhshme.

6G duhet të përdorë breza të shumëfishtë frekuencash të vendosura midis 100 dhe 300 GHz. Transmetimi në këtë rajon përfiton nga shpejtësitë më të larta, ku disavantazhi kryesor i tyre është ndërhyrja më e madhe mjedisore dhe rreziku i bllokimit të sinjalit, veçanërisht në hapësirat e mbyllura.

Duke pasur parasysh se 6G mbështetet në breza shumë më të lartë të frekuencës, do të na duhet një infrastrukturë krejtësisht e re për të transmetuar dhe përforcuar sinjalin.

LEXO EDHE:

Back to top button