7 fakte interesante për tukanet e bukura që ndoshta nuk i keni ditur

Në botë ekzistojnë 15 lloje tukanësh dhe të gjitha kanë një karakteristikë, që është sqepi i madh. Ne ju zbulojmë se për çfarë shërben dhe fakte të tjera interesante për këta zogj.

Sqep i madh

Tukani ka një sqep pothuajse katër herë më të madh se koka e tij dhe gjysmën e madhësisë së pjesës tjetër të trupit, megjithëse roli i tij ende nuk dihet. Disa shkencëtarë pohojnë se i ndihmon ata të tërheqin gjahun, ndërsa të tjerë sugjerojnë se është veçanërisht i dobishëm për të trembur kafshët më të vogla ose për të gjetur ushqim që është në degë të paarritshme.

Ekziston një mundësi tjetër – një sqep i tillë mund t’i ndihmojë ata të rregullojnë temperaturën e trupit, gjë që është shumë e dobishme në pjesë të botës me klimë tropikale. Sidoqoftë, pavarësisht nga funksioni i tij, çdo biolog do të pajtohet se ky sqep është një mrekulli inxhinierike – i lehtë dhe i fortë, pothuajse i zbrazët dhe i bërë nga keratin.

Fjala toucan i referohet këngës së tyre

Fjala vjen nga tucano, një term që i referohet tingullit karakteristik të këtyre zogjve, i ngjashëm me kërcitjen e bretkosave. Toukanët kombinojnë vokalizimet e tyre të ndryshme me tingujt e trokitjes së sqepit dhe shumë prej tyre janë gjithashtu të aftë të lehin, të ankojnë ose të rënkojnë.

Ata nuk hanë vetëm fruta

Siç u përmend më herët, tukanët përdorin sqepat e tyre të gjatë për të gjetur ushqim. Megjithatë, ekspertët theksojnë se ky mjet ka edhe të metat e veta, pasi gjatë gëlltitjes detyrohen të hedhin kokën pas. Edhe pse shumica i konsiderojnë ata kryesisht si barngrënës, menyja e tyre përfshin një shumëllojshmëri të gjerë ushqimesh – të tilla si insektet, gjarpërinjtë, bretkosat dhe madje edhe gjitarët e vegjël, vezët dhe zogjtë e tjerë më të vegjël.

Ata përballen me rreziqe të shumta

Toukanët nuk janë në prag të mbijetesës, as nuk janë subjekt i shqetësimit të ruajtjes. Megjithatë, në natyrë ata janë pre e shumë zogjve grabitqarë si bufat dhe shqiponjat, ndërsa boat dhe jaguarët shpesh sulmojnë foletë e tyre. Sqepi i tyre i madh është shumë mbresëlënës, por jo shumë i dobishëm kur bëhet fjalë për mbrojtjen kundër grabitqarëve.

Lidhur me qukapikun

Edhe pse në pamje të parë, tukanët dhe qukapikët nuk duket se kanë shumë të përbashkëta, të dy zogjtë i përkasin gjinisë Piciformes. Ashtu si qukapikët dhe makausët me të cilët ndajnë pyllin, ata janë zigodaktile, që do të thotë se kanë dy gishtërinj që tregojnë përpara dhe dy që tregojnë prapa – një dizajn shumë i dobishëm për të lëvizur midis degëve të dendura të pyjeve tropikale. Për më tepër, si tukanët ashtu edhe qukapikët kanë gjuhë të gjata e të ngushta dhe pendë të shkurtra e të forta.

Folezojnë në pemë

Një karakteristikë tjetër që ndajnë me qukapikun është vendi ku ndërtojnë foletë. Të dy zogjtë bëjnë folenë në zgavrat e pemëve, gjë që ka kuptim duke pasur parasysh se ata kalojnë pjesën më të madhe të kohës në tendë. Ndonjëherë ata përdorin vrimat e lëna nga qukapikët dhe vendosin deri në 15 vezë në to. Inkubacioni zgjat nga 16 deri në 18 ditë, pas së cilës të rinjtë shtrihen pa një sqep të veçantë.

Ata janë socialë dhe monogamë

Toucans janë zogj shoqërorë, veçanërisht kur kërkojnë ushqim. Ata jetojnë në grupe deri në 20 individë, megjithëse janë monogamë. Ata shumohen kryesisht në pranverë dhe kur femra lëshon vezët, ajo merr radhën me mashkullin. Pulat lindin me sy të mbyllur dhe pa pupla dhe janë plotësisht të varur nga prindërit e tyre për dy deri në tre muajt e ardhshëm.

LEXO EDHE:

Back to top button