7 mënyra për të përfituar nga lëvozhga e vezëve

Nëse jeni nga ata persona që shijojnë vezët për mëngjes dhe i konsumojnë shpesh, ja disa përfitime që ofrojnë lëvozhga e vezëve. Lexoni artikullin dhe shikoni pse nuk duhet të hidhni më kurrë lëvozhgat e vezëve në plehra.

1. Ilaç natyral kundër dëmtuesve

Nëse krimbat, kërmijtë dhe kërmijtë janë vizitorë të shpeshtë në kopshtin tuaj dhe kafshojnë lulet tuaja, duke shkatërruar bimët, lëvozhgat e vezëve mund të jenë zgjidhja. Thjesht shpërndani lëvozhgat e vezëve të grimcuara rreth bimëve dhe do të shihni një ndryshim në asnjë kohë. Rezulton se këto kafshë largohen nga era e lëvozhgave të vezëve dhe nuk do të kthehen më në kopshtin tuaj.

2. I sprapsin drerët

Ashtu si me insektet, lëvozhgat e vezëve sprapsin drerët. Nëse jetoni në një zonë të pyllëzuar, drerët janë vizitorë të shpeshtë, kështu që përdorimi i këtij truku mund t’ju ndihmojë t’i mbani ata larg kopshtit tuaj dhe bimëve tuaja, të cilat ata priren t’i shkatërrojnë.

 

 

3. Ushqimi i shpendëve

Ndonëse janë të neveritshme për disa krijesa, lëvozhgat e vezëve janë një kënaqësi e vërtetë për të tjerët. Zogjtë i duan lëvozhgat e vezëve, kështu që nëse i shpërndani ato nëpër kopshtin tuaj, mund të prisni të jeni dëshmitarë të një grupi miqsh me pendë që kënaqen me kënaqësinë e tyre të preferuar. Kjo është një mënyrë e këndshme për të tërhequr zogjtë, të cilët jo vetëm që i ndriçojnë ditët e njerëzve me pamjen e tyre të bukur dhe cicërima të ëmbla, por gjithashtu mbajnë larg insektet e padëshiruara.

4. Rritni shëndetin tuaj të tokës

Bërja e solucionit të lëvozhgave ose pluhurit të lëvozhgave të vezëve si pleh është një alternativë e qëndrueshme, duke i dhënë qëllim asaj që përndryshe do të përfundonte në deponinë tuaj lokale.

Karbonati i kalciumit që ato përmbajnë redukton natyrshëm aciditetin e tokës tuaj, gjë që është e dobishme për bimët që lulëzojnë në mjedise me pH më të ulët. Ky rregullim e bën tokën më alkaline, duke përmirësuar thithjen e lëndëve ushqyese për këto bimë.

Bërja e solucionit të lëvozhgave ose pluhurit të lëvozhgave të vezëve si pleh është një alternativë e qëndrueshme, duke i dhënë qëllim asaj që përndryshe do të përfundonte në deponinë tuaj lokale.

Karbonati i kalciumit që ato përmbajnë redukton natyrshëm aciditetin e tokës tuaj, gjë që është e dobishme për bimët që lulëzojnë në mjedise me pH më të ulët. Ky rregullim e bën tokën më alkaline, duke përmirësuar thithjen e lëndëve ushqyese për këto bimë.

5. Mbani perimet tuaja të shëndetshme
Karbonati i kalciumit i pranishëm në lëvozhgat e vezëve mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të kalbjes së fundit të lulëzimit në disa bimë të tilla si domatet, patëllxhanët dhe specat, të cilat janë të prirura ndaj mungesës së kalciumit. Shtimi i lëvozhgave të vezëve të grimcuara në tokë do t’i ndihmojë perimet të qëndrojnë të shëndosha, të gjalla dhe plot shije.
6. Rritni pH-në e bimëve të shtëpisë
Kur bëhet fjalë për bimët në vazo, edukatori i hortikulturës në Universitetin e Illinois vë në dukje: “Lëvozhgat e vezëve janë treguar se rrisin pH të tokës në studimet e kopshteve të serrave ku bimët rriten në tenxhere. Vëllimi i vogël i dheut që përmban një tenxhere është shumë i ndryshëm nga vëllimi i madh i tokës në një kopsht në oborrin e shtëpisë… Nuk ka gjasa që pronari mesatar i shtëpisë të mund të prodhojë mjaft lëvozhga veze për të rritur pH-në e tokës së tyre.”
7. Kompostim i lehtë

Materiali i thyer i lëvozhgës së vezëve është shumë i dobishëm për kompostim, sepse artikuj të tillë si lëvozhgat e vezëve dhe lëvozhgat e agrumeve mund të shpërbëhen gradualisht në një grumbull ose kosh plehrash. Ndërsa dekompozohen, ato kontribuojnë në materialin kompost, duke e pasuruar atë me lëndë ushqyese dhe minerale.

Para kompostimit, është thelbësore të lani lëvozhgat për të eliminuar mbetjet e vezëve të papërpunuara. Thyerja e lëvozhgave të vogla përshpejton procesin e dekompozimit, pasi copat më të vogla prishen më shpejt në krahasim me vezët e plota. Herën tjetër që të hani vezë, sigurohuni që të përdorni lëvozhgat e tyre për të përmirësuar bukurinë e kopshtit tuaj ose të bimëve në vazo.

LEXO EDHE:

Back to top button