7 mite mashtrimi që duhet të ndalojmë së përhapuri

Mendoni se mund ta dalloni kur dikush po tradhton? Pavarësisht nëse keni tradhtuar apo jo ndonjëherë, me siguri keni dëgjuar për mitet më të zakonshme të pabesisë, të tilla si se nëse dikush tradhton një herë, ai do të tradhtojë përsëri.

Është shumë më e lehtë të drejtosh gishtin drejt të tjerëve dhe t’i akuzosh ata se po tradhtojnë besimin tënd. Ndonjëherë “rregullat” për ekskluzivitetin e marrëdhënies nuk vendosen qartë sepse askush nuk donte të bënte qartë pyetjen dhe të dallonte nëse është një marrëdhënie monogame dhe deri ku shkojnë liritë e secilit prej partnerëve.

Këto janë mitet më të zakonshme të tilla dhe mendimet e psikologëve që i hedhin poshtë këto mite.

Njerëzit që tradhtojnë janë narcistë dhe manipulues

Ka lloj-lloj njerëzish që mashtrojnë, që do të thotë se ata nuk janë gjithmonë zuzarët në marrëdhënie siç portretizohen shpesh. Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se ata nuk mund të kënaqen me një partner ose se mendojnë se do të humbasin dikë më të mirë për ta në kurriz të partnerit me të cilin janë në këtë moment. Disa mashtrues kanë një dëshirë të rrënjosur thellë, të pavetëdijshme vetë-sabotuese për të tradhtuar, sepse mendojnë se nuk e meritojnë të jenë në një marrëdhënie të lumtur dhe të qëndrueshme, kështu që minojnë marrëdhënien në të cilën janë.

Tradhtia ekziston vetëm në një marrëdhënie të pakënaqur

Marrëdhëniet e shëndetshme dhe të lumtura janë po aq të ndjeshme ndaj tradhtisë sa edhe ato të pakënaqura. Ka shumë motive dhe arsye për tradhtinë, si dhe lloje të tradhtisë, pra nëse bëhet fjalë për një akt të njëhershëm apo për marrëdhënie paralele. Në çdo rast, tradhtia nuk është domosdoshmërisht një shenjë se diçka nuk shkon në marrëdhënien mes dy partnerëve, por mund të jetë një vendim impulsiv i njërit prej partnerëve për shkak të situatës aktuale në të cilën ndodhen (humbja e punës, vdekja e një i dashur, jetë monotone pa eksitim…) Sigurisht që këto nuk janë justifikime për tradhtinë, por dikur partneri tjetër dhe sjellja e tij nuk luanin asnjë rol në shkakun e tradhtisë.

Tradhti është vetëm nëse ka pasur seks me një person tjetër

Përkufizimi i tradhtisë nuk është bardh e zi. Sipas disa psikologëve, tradhtia mund të jetë cenim i thjeshtë i besimit dhe afërsisë, pa kontakt fizik me një person tjetër. Tradhtia është zhgënjim ndaj personit tjetër, shkelje e besimit të ndërsjellë. Nuk mund t’i thuash dikujt që nuk është tradhtuar nëse ndihet kështu, edhe pse partneri nuk ka pasur asnjë kontakt fizik me personin tjetër. Partnerët e marrëdhënies duhet të vendosin kufijtë e tyre dhe të përcaktojnë tradhtinë.

Nëse mashtroni një herë, do të mashtroni përsëri

Nëse partneri juaj ka pasur të dashur në lidhje të tjera ose gjatë kohës që keni qenë në një lidhje së bashku, nuk do të thotë se do ta bëjë përsëri. Përsëri, arsyeja dhe rrethanat në të cilat ka ndodhur pabesia janë faktorë të rëndësishëm në gjasat e tradhtisë së mëvonshme. Është gjithashtu e mundur që personi të pendohet sinqerisht për pabesinë dhe të ndryshojë sjelljen e tij. Nëse partneri juaj ka tradhtuar në një lidhje të mëparshme, kjo nuk do të thotë se ai do t’ju tradhtojë. Ishte një marrëdhënie krejtësisht e ndryshme mes dy njerëzve të tjerë.

Njerëzit që tradhtojnë kanë natyrë shumë seksuale

Njerëzit me dëshirë të lartë seksuale shpesh stereotipizohen se kanë një dëshirë të pakontrollueshme për seks dhe një dëshirë të pashuar për të fjetur me sa më shumë partnerë. Nuk do të thotë domosdoshmërisht që nëse dikush ka një dëshirë seksuale të shprehur, duhet ta kënaqë atë me partnerë të ndryshëm ose më shumë. Do të ishte logjike të supozohej se njerëzit me një dëshirë të fortë seksuale do të kërkonin partnerë të ngjashëm me ta, por kjo nuk është domosdoshmërisht vendimtare për një marrëdhënie të shëndetshme, monogame.

Meshkujt tradhtojnë më shpesh se femrat

Prej vitesh mendohej se meshkujt tradhtojnë më shpesh se femrat. Megjithatë, hulumtimet e dy dekadave të fundit tregojnë se ky hendek gjinor po ngushtohet. Studiuesit në Universitetin e Uashingtonit zbuluan se midis viteve 1991 dhe 2006, shkalla e tradhtisë u rrit nga 5 në 15 për qind tek gratë e moshuara, krahasuar me të njëjtën grupmoshë për burrat ku shkalla u rrit nga 20 në 28 për qind.

Rezultatet e një sondazhi të vitit 2011 e ngushtuan edhe më tej këtë hendek: 19% e grave pranuan se kishin tradhtuar, krahasuar me 23% të burrave. Shkak për këtë rritje të shkallës së tradhtisë tek femrat, me shumë gjasa është fakti se stigma se tradhtia femërore është skandaloze po zhduket.

Burrat tradhtojnë seksualisht dhe gratë tradhtojnë emocionalisht

Ideja se burrat kanë vetëm nevoja seksuale dhe gratë vetëm nevoja emocionale është shumë e vjetëruar. Si burrat ashtu edhe gratë mund të kenë shprehur ndryshe nevojat seksuale dhe emocionale në periudha të ndryshme të jetës dhe marrëdhënieve të tyre, kështu që tradhtia seksuale dhe emocionale mund t’u ndodhë të dyve.

LEXO EDHE:

Back to top button