A dini si ta ruani bukën në temperatura të larta?

Buka është një ushqim që familjet e blejnë çdo ditë. Është një pjesë e rëndësishme e dietës së popullatës, por sasia e shtuar e bukës përfundon në mbeturina për shkak të jetëgjatësisë së shkurtër.

Shumë zgjedhin ta ruajnë bukën në frigorifer, dhe disa në kontejnerë dhe kuti. Megjithatë, ekspertja e mbetjeve Sophie Trueman pohon se mënyra më e mirë për të ruajtur bukën është në një qese pëlhure.

Kur buka ruhet në një mjedis të lagësht ose të mbinxehur, mund të formohet myk, i cili është një rrezik për njerëzit me probleme të frymëmarrjes dhe alergji.

“Mos harroni, nëse buka është e sapo bërë, nuk keni nevojë ta ruani në një qese hermetike, sepse nuk do të mund të marrë frymë. Duhet ta lini të marrë frymë për ta mbajtur në mënyrën më të mirë. “Është gjithmonë më mirë ta ruani në një shportë buke ose në një qese pëlhure, në mënyrë që të ftohet në temperaturën e dhomës”, shpjegoi eksperti.

Ai thekson se frigoriferi në fakt përshpejton procesin e formimit të mykut, për shkak të procesit të retrogradimit që bën që molekulat e niseshtës të kristalizohen në temperatura më të ulëta.

Një opsion më i mirë se ftohja është ngrirja, e cila mund ta mbajë bukën të freskët për disa ditë. Përpara se ta hani, lëreni bukën të shkrihet dhe për një strukturë krokante vendoseni në furrë për disa minuta.

Një vend tjetër ideal është një kuti buke ose një element i freskët dhe i thatë, ku mbrohet nga shkaktarët kryesorë të prishjes së bukës, nxehtësisë dhe lagështirës.

LEXO EDHE:

Back to top button