A do të bëjnë liderët botërorë më të mirën për të shpëtuar Tokën nga ngrohja globale?

Një synim kryesor për të ndaluar ndryshimin e klimës që po rrit temperaturat globale është nën kërcënim në një samit të OKB-së.

Bisedimet për ndryshimin e klimës synuan të kufizojnë rritjen mesatare të temperaturave në 1.5 gradë Celsius. Por ka shqetësime se bisedimet në resortin egjiptian të Sharm el-Sheikh do të rrëshqasin në të çara.

Udhëheqësit botërorë dhe zyrtarët e lartë të qeverisë të mbledhur në Egjipt janë të shqetësuar për një pengesë në përpjekjet për të mbajtur objektivin 1.5 gradë Celsius.

Ekziston një ndjenjë se presidenca egjiptiane po përpiqet të gjejë gjuhën e përbashkët midis të pasurve dhe të varfërve dhe disa delegatë kanë frikë se fokusi në 1.5 gradë Celsius mund të zbutet për të arritur një marrëveshje.

Kufiri është i rëndësishëm sepse shkencëtarët e klimës thonë se rritja e temperaturës duhet të ngadalësohet nëse duam të shmangim pasojat më të këqija të ndryshimit të klimës. Ata thonë se ngrohja globale duhet të mbahet në 1.5 gradë Celsius deri në vitin 2100.

Ministrat dhe negociatorët e tyre përballen me një javë intensive bisedimesh në Sharm El Sheikh ndërsa presioni rritet për ta përfunduar takimin me një mesazh të fortë politik.

Sipas shefit të OKB-së për klimën, deri më tani nuk është bërë përparim i mjaftueshëm.

“Vëzhgimet e mia janë se ka shumë çështje të pazgjidhura,” i tha Simon Steele takimit gjatë fundjavës.

“Nëse krijojmë një bllokim në proces, ne nuk do të japim një rezultat të përshtatshëm për krizën.”

Një analizë e gjendjes së negociatave në faqen e internetit Carbon Brief tregon mosmarrëveshje të përhapura midis palëve.

Megjithatë, një nga shqetësimet e mëdha është se ndërsa organizatorët përpiqen të gjejnë një rrugë përpara, një deklaratë e qartë e përkushtimit ndaj shifrës 1.5 shkallë mund të hiqet.

Në paktin e klimës të Glasgout të vitit të kaluar, të gjitha vendet ranë dakord të “mbajnë gjallë 1.5 gradë Celsius” duke ndërmarrë reduktime “të shpejta, të thella dhe të qëndrueshme” të gazeve serrë.

Por në një takim të G20 në Indonezi në gusht, ministrat nuk ishin në gjendje të binin dakord për një komunikatë për ndryshimet klimatike pasi Kina dhe India thuhet se vunë në pikëpyetje fizibilitetin shkencor të pragut 1.5C.

Duke pasur parasysh këto dallime, ekziston frika se dokumenti përfundimtar që po përgatitet nga egjiptianët mund të zbehë ose përjashtojë objektivin prej 1.5 gradë Celsius.

“Unë isha i shqetësuar se duket se ka ndonjë përpjekje për të thënë se ndoshta 1.5C nuk është më një objektiv i arritshëm,” tha ish-presidentja irlandeze Mary Robinson për Irish Times në periferi të samitit.

“Nuk është e pranueshme,” tha ajo.

Robinson, i cili kryeson grupin Elders të ish-liderëve politikë, lëshoi ​​një deklaratë me rreth 200 nga bizneset më të mëdha në botë dhe grupet e shoqërisë civile duke u bërë thirrje qeverive që të arrijnë objektivat e tyre kombëtare në 1.5 gradë Celsius.

Zyrtarë të tjerë të lartë ishin gjithashtu të qartë se pavarësisht nga vështirësitë në negociata, 1.5°C duhet të mbetet në qendër të mesazhit.

“Teksti duhet të sigurojë që vendet të jenë plotësisht të përkushtuara ndaj objektivit 1.5 gradë Celsius,” tha Laurence Tubiana, një nga arkitektët e marrëveshjes së Parisit për klimën dhe kreu i Fondacionit Evropian për Klimën.

“Bota është dëshmitare e ndikimit të varësisë së BE-së nga lëndët djegëse fosile, ajo nuk duhet të përsërisë të njëjtat gabime”, tha ajo.

Shqetësimet për temperaturën kritike 1.5 gradë Celsius nxitën gjithashtu një deklaratë jashtëzakonisht të fortë nga grupi i vendeve më pak të zhvilluara (LDC) në bisedime.

Duke përfaqësuar 46 vendet më të cenueshme ndaj ndikimeve të temperaturave në rritje, ata kundërshtojnë me forcë çdo reduktim të këtij angazhimi kyç.

“COP27 duhet të dërgojë një sinjal të fortë politik dhe të tregojë se bota është e bashkuar në luftën kundër ndryshimeve klimatike,” tha Madeleine Diouf Sarr e Senegalit, kryetare e LDC.

“Kjo do të thotë që në COP27, objektivi 1.5C duhet të mbetet i arritshëm duke pasur angazhime të forta për të përgjysmuar emetimet deri në vitin 2030.”

Ka shumë çështje të tjera të pazgjidhura që ministrat dhe zyrtarët e tyre duhet të mbulojnë gjatë ditëve të ardhshme, duke përfshirë paratë për të ndihmuar vendet të përshtaten me temperaturat në rritje.

Progresi në çështjen sfiduese të humbjes dhe dëmtimit do të jetë gjithashtu çelësi nëse COP27 është një sukses apo një dështim.

Vendet në zhvillim janë të kënaqur që të paktën po diskutohet çështja e parave për t’u marrë me ndikimet e menjëhershme të ngrohjes, por bota e zhvilluar është kritikuar për zvarritjen e saj për këtë çështje të mundimshme.

Ka gjithashtu shumë gjasa të ketë shumë emocione në konferencën këtë javë me ardhjen e pritur të presidentit të zgjedhur të Brazilit, Luiz Inacio Lula da Silva.

Negociatorët do të monitorojnë gjithashtu nga afër ngjarjet në takimin e G-20 në Bali. Një sinjal i fortë i angazhimit ndaj ndryshimeve klimatike nga udhëheqësit atje mund të ndihmojë në kapërcimin e ndarjeve të dukshme në Egjipt.

 

LEXO EDHE:

Back to top button