A duhet të na shqetësojë komenti i Musk? Ja kur prisni që inteligjenca artificiale të bëhet më e zgjuar se personi më i zgjuar në botë

A duhet të na shqetësojë komenti i Musk? Ja kur prisni që inteligjenca artificiale të bëhet më e zgjuar se personi më i zgjuar në botë

Progresi i inteligjencës artificiale nuk mund të ndalet, por edhe në këtë treg ka disa sfida që mund të ngadalësojnë zhvillimin.

Në dekadën e kaluar, kur futuristët flisnin për momentin kur kompjuterët ose inteligjenca artificiale do të tejkalojnë inteligjencën njerëzore, ata zakonisht përmendnin mesin e viteve dyzet të këtij shekulli si periudhën kur mund të ndodhte një ndryshim i tillë revolucionar. Por zhvillimi i fundit i kësaj teknologjie ka tejkaluar të gjitha pritjet dhe ka befasuar edhe më optimistë, duke shtyrë kështu kufirin se kur inteligjenca artificiale mund të bëhet më e zgjuar se njerëzit.

Kohët e fundit po dëgjojmë gjithnjë e më shumë spekulime se kjo do të ndodhë tashmë gjatë kësaj dekade dhe sipas parashikimit të ri të Elon Musk, jemi vetëm një ose dy vjet larg atij momenti.

 

 

 

CEO i Tesla, i cili gjithashtu drejton disa kompani të tjera, duke përfshirë startupin e inteligjencës artificiale Grok, foli për avancimin e inteligjencës artificiale gjatë një interviste me CEO të fondit norvegjez Nikolaj Tangen në platformën e tij X. dhe pritshmëritë e tij për të ardhmen. Nëse e përcaktojmë AI të përgjithshme si më të zgjuar se njeriu më i zgjuar, mendoj se ndoshta do të jetë vitin e ardhshëm ose brenda dy viteve, komentoi Musk.

Çfarë do të ndodhë kur AI të bëhet më i zgjuar se njerëzit nuk dihet, dhe disa kanë frikë nga një skenar si ai në Terminator dhe filma të tjerë fantastiko-shkencor ku teknologjia u kthye kundër njerëzve dhe u përpoq të shkatërronte njerëzimin. Shpresojmë se skenarë të tillë do të mbeten vetëm në filma, megjithëse disa ekspertë më parë kanë shprehur shqetësimin për një përparim kaq të madh në teknologji.

 

 

 

Sfidat në trajnimin e inteligjencës artificiale

Sa i përket trajnimit të inteligjencës së tij artificiale, Musk tha se i gjithë procesi pengohet nga mungesa e çipave të avancuar – për modelin “Grok 2” janë përdorur rreth 20 mijë çipa grafikë “Nvidia H100”, ndërsa për modelin tjetër (Grok 3 ) do të kërkojnë edhe 100 mijë çipa të tillë. Përveç mungesës së çipave, ai përmendi edhe furnizimin me energji elektrike si një problem tjetër për trajnimin dhe zhvillimin e inteligjencës artificiale, e cila duhet të jetë e një rëndësie të madhe gjatë një ose dy viteve të ardhshme.

Elon Musk themeloi Grok vitin e kaluar si një konkurrent i OpenAI, të cilin ai e bashkëthemeloi dhe së fundmi e paditi për braktisjen e misionit të tij origjinal për të ndihmuar njerëzimin, jo zhvillimin e inteligjencës artificiale për përfitime.

 

LEXO EDHE:

Back to top button