A është mirë të përqafoni kolegët tuaj?

Çfarëdo që ka ndodhur me shtrëngimin e thjeshtë të duarve dhe tundjen e kokës, pyet Alison Green, autore e rubrikës së këshillave për vendin e punës Pyet një menaxher

Përshëndetje një kolegu që nuk e keni parë prej kohësh dhe befas, pa asnjë paralajmërim, ata hapin krahët për një përqafim me shumë entuziazëm.

Përqafimi dikur rezervohej për familjen dhe miqtë e ngushtë, por ka kohë që po depërton në sferën profesionale, për kënaqësinë e të përqafuarve, por ata që nuk janë të mëdhenj në kontakt fizik me askënd dridhin në siklet.

Përqafimi i kolegëve nuk është bërë normë në të gjitha industritë, por ka fusha të tëra ku është e zakonshme të përshëndesësh dhe të dërgosh kolegët dhe bashkëpunëtorët e biznesit me një përqafim, veçanërisht në mjedise pune gjithnjë e më joformale.

Mund të jetë e pakëndshme për njerëzit që nuk janë përqafues nga natyra, veçanërisht jo me njerëz që nuk janë shumë të afërt. Meqenëse ka njerëz të ndryshëm me preferenca të ndryshme kur bëhet fjalë për përqafimin – dhe nuk ka rregulla të qarta se kur pritet të përqafoni dikë apo jo – e gjithë situata mund të jetë shumë e pakëndshme për të dyja palët.

Do të ishte mirë nëse kodi i sjelljes do të kishte gjithashtu një rregull për (mos) përqafimin, por kjo është një temë paksa më delikate për t’u përcaktuar.

Kjo shprehet veçanërisht në ambientin e punës, ku kolegët janë afër jush deri diku, i shihni çdo ditë, ndani shumë gjëra, ndaj mund të jetë e sikletshme t’i refuzoni një përqafim, përveçse ndoshta kur ata ju përgëzoj për një ditëlindje, një projekt të mirë-bërë ose një promovim.

Zgjidhja ideale do të ishte që përqafuesit të pranonin se dëshira e tyre për t’u përqafuar është më e ulët në hierarkinë e respektit për hapësirën personale sesa dëshira e tjetrit për të mos u përqafuar.

Por njerëzit që pëlqejnë të përqafohen zakonisht supozojnë se të gjithëve u pëlqen të përqafohen dhe disi anashkalojnë faktin që ekzistojnë njerëz të tillë.

Dhe tani çfarë, pyet përsëri Green.

Një strategji e testuar mirë është kur dikush “hyn” për një përqafim, e takon me dorën e shtrirë në përshëndetje, duke e bërë të qartë se këtu përfundon kontakti fizik. Nëse jeni të shqetësuar se kjo do të duket si shumë mbrojtëse, shtoni një përshëndetje të bukur me buzëqeshje në dorën e shtrirë për t’i bërë të ditur se jeni të lumtur që shihni njëri-tjetrin, por thjesht nuk dëshironi të përqafoheni.

“Gënjeshtra e bardhë” në këtë situatë është se ju jeni të ftohur dhe nuk do të dëshironit t’i infektonit me virus, por do të zgjasë shumë pak, ndaj ky “mashtrim” funksionon vetëm te njerëzit që nuk i takoni aq shpesh. .

Është shumë mirë dhe e qartë të deklarosh veten si një person që nuk i pëlqen të përqafohet, që dëshiron të respektosh hapësirën tënde personale dhe që mirësinë dhe miqësinë tënde e shpreh me fjalë dhe buzëqeshje, jo me kontakt fizik.

LEXO EDHE:

Back to top button