A e dini: Një ushqim që hani shpesh për mëngjes ndikon në nivelin tuaj të stresit dhe ankthit

Kur bëhet fjalë për trajtimin e stresit, depresionit dhe ankthit, mund të mos mendoni se ka të bëjë me atë që hani. Megjithatë, hulumtimi i ri sugjeron se çelësi për një shëndet më të mirë mendor mund të qëndrojë në zorrët dhe mëngjesin tuaj të preferuar.

Studiuesit në Kolegjin Mjekësor të Virxhinias kanë zbuluar se lactobacillus, një bakter që gjendet në kos si dhe në ushqimet e fermentuara, mund të ndihmojë trupin të menaxhojë stresin dhe të parandalojë depresionin dhe ankthin.

 

 

 

Ekipi i Virxhinias tha se “ndërprerjet” e mikrobiomit – qofshin të shkaktuara nga sëmundje, dieta e dobët apo shkaqe të tjera – kontribuojnë në shumë sëmundje dhe madje ndihmojnë në përhapjen e kancerit. Kjo do të thotë se shkencëtarët tani po e shikojnë gjithnjë e më shumë zorrën si një mjet për të luftuar sëmundjet dhe për të përmirësuar shëndetin.

Trupat tanë janë të banuar nga mijëra mikroorganizma, të quajtur kolektivisht mikrobiota, që janë kritike për shëndetin dhe mirëqenien tonë, dhe zorra jonë nuk bën përjashtim.

 

 

 

Ka gjithashtu interes se si mikroorganizmat në zorrë mund të ndikojnë në shëndetin mendor.

Dr. Gauthier dhe ekipi i tij u përpoqën të veçonin Lactobacillus nga mikroorganizmat e tjerë në zorrë për të përcaktuar rolin e tij. Hulumtimi i ri tani po përpiqet të zbulojë se si.

Ekipi përdori minj që kishin ose nuk kishin laktobacil në zorrët e tyre. Duke kryer teste të sjelljes, ata zbuluan se minjtë pa baktere shfaqën më shumë shenja ankthi dhe depresioni.

 

 

 

“Kërkimet tona mund të hapin rrugën drejt zbulimit të terapive shumë të nevojshme për ankthin dhe depresionin,” tha Dr. Kaloi.

Ndërsa rezultatet nuk tregojnë domosdoshmërisht se pirja e kosit mund t’i ndihmojë njerëzit të përballen me ankthin ose të kapërcejnë depresionin, ato sugjerojnë që bakteret që gjenden në këtë ushqim mund të përdoren si një mjet për të menaxhuar shëndetin mendor në të ardhmen.

LEXO EDHE:

Back to top button