A e dini pse njeriu nuk shkoi në Hënë për 50 vjet?

A e dini pse njeriu nuk shkoi në Hënë për 50 vjet?

Pesëdhjetë vjet e disa muaj më parë, personi i fundit që shkeli në sipërfaqen e Hënës ishte Eugene Cernan, ish-kapiteni i anijes kozmike Apollo 17 të NASA-s. Por pse, që nga ai dhjetor 1972, askush nuk është kthyer më në satelitin e Tokës? Përgjigja mund t’ju habisë.

Kur Neil Armstrong bëri atë një hap të vogël për njeriun dhe një hap gjigant për njerëzimin, shumë prisnin që sipërfaqja e Hënës të vizitohej më shpesh nga astronautë të tjerë, ndërsa teknologjia vazhdonte të përparonte me një ritëm të shpejtë.

NASA premton se së shpejti do të shohim astronautët amerikanë në Hënë, tashmë në vitet e ardhshme, ndoshta që në vitin 2025, por pyetja mbetet pse nuk është bërë deri më tani. Sipas ish-administratorit të NASA-s, Jimmy Bridenstine, nuk është për shkak të kufizimeve teknologjike apo shkencore, siç do të prisnin shumë. Njeriu që drejtoi këtë agjenci gjatë administratës së Donald Trump u tha gazetarëve sa vijon në 2018:

“Nëse nuk do të kishte rrezik politik, tani do të ishim në hënë. Në fakt, ndoshta do të ishim në Mars. Ishin rreziqet politike që e bënë atë të ndodhë. “Programi zgjati shumë dhe kushtoi shumë para,” shpjegoi ai.

Ne do të kthehemi në hënë

Në të kaluarën, astronautët që vizitonin hënën grumbullonin gurë, fotografonin dhe kryenin eksperimente, por programi Apollo nuk u dha atyre kohë të mjaftueshme për të vendosur një prani të përhershme njerëzore në hënë. Megjithatë, kjo duket se do të ndryshojë falë programit të anijes hënore të NASA-s Orion, i cili planifikon të vendosë njerëzit në Hënë për periudha të gjata kohore.

Duke folur për BBC të dielën me Laura Kuensberg nëntorin e kaluar, pas lëshimit të raketës Artemis, shefi i NASA-s, Howard Hu tha se njerëzit mund të jetojnë në Hënë në dekadën e ardhshme. Ai tha: “Sigurisht që në këtë dekadë do të kemi njerëz që jetojnë atje”.

“Në varësi të asaj se sa kohë do të jemi në sipërfaqe, ata do të jetojnë, do të kenë habitate, do të kenë rover në sipërfaqe. Kjo është ajo për të cilën ne po punojmë në NASA, kështu që jo vetëm mund të punojmë për t’i çuar njerëzit në Hënë, por do t’i çojmë ata dhe infrastrukturën atje.”

 

LEXO EDHE:

Back to top button