A e dini se gjumi rrit ndjenjat e shpresës, lumturisë dhe mirënjohjes

A e dini se gjumi rrit ndjenjat e shpresës, lumturisë dhe mirënjohjes

Në botën e sotme që është plot ngutje dhe nxitim, ne shpesh e lëmë pas dore gjumin dhe i themi vetes se do të pushojmë më vonë. Por, çka nëse ato minuta shtesë pushimi mund të jenë çelësi i mirënjohjes më të madhe në jetë?

Një studim i ri magjepsës ka zbuluar një lidhje befasuese midis gjumit dhe disa prej aspekteve më të kërkuara të përvojës njerëzore: mirënjohjen, elasticitetin dhe lulëzimin e përgjithshëm.

Gjumi, lumturia dhe mirënjohja

Ndërsa të gjithë e dimë se një gjumë i mirë i natës mund të na bëjë të ndihemi të rifreskuar dhe energjik, ky hulumtim gërmon më thellë, duke vënë në dukje se gjumi luan një rol kyç në formësimin e mirëqenies sonë emocionale dhe pikëpamjes për jetën.

Hulumtimi, i udhëhequr nga Dr. Michael Scullin, një profesor i asociuar i psikologjisë dhe neuroshkencës në Universitetin Baylor, përfshiu 90 të rritur të cilët u caktuan rastësisht në orare të ndryshme gjumi.

Disa u udhëzuan të shkonin në shtrat më herët se zakonisht, duke rritur gjumin e tyre mesatarisht me 46 minuta në natë, ndërsa të tjerëve u udhëzuan të shkonin në shtrat më vonë, duke rezultuar në një reduktim të gjumit të natës për 37 minuta. Grupi i tretë mbajti modelet e tyre normale të gjumit.

Rezultatet ishin mbresëlënëse. Ata që shijuan gjumin shtesë përjetuan përmirësime të konsiderueshme në ndjenjat e mirënjohjes, elasticitetit dhe lulëzimit. Ata gjithashtu kishin më shumë gjasa të shprehnin mirënjohjen e tyre duke shkruar dy herë më shumë në ditarët e tyre të mirënjohjes në krahasim me ata me gjumë të kufizuar.

Shkenca pas buzëqeshjes

Si ndikon gjumi në lumturinë tonë? Ndërsa mekanizmat e saktë janë ende duke u hulumtuar, shkencëtarët besojnë se gjumi luan një rol kyç në rregullimin e emocioneve tona dhe mirëqenien mendore.

Gjatë gjumit, truri ynë përpunon ngjarjet e ditës, duke konsoliduar kujtimet dhe emocionet. Ky proces na ndihmon të kuptojmë përvojat tona dhe të zhvillojmë mekanizmat e përballimit të stresit dhe sfidave.

Gjumi gjithashtu luan një rol jetik në rregullimin e hormoneve si kortizoli (hormoni i stresit) dhe serotonin (hormoni i ndjenjës së mirë), të cilat mund të ndikojnë ndjeshëm në disponimin dhe mirëqenien tonë emocionale.

“Megjithëse dihet se humbja e gjumit përkeqëson simptomat e shëndetit mendor, nuk ka pasur studime eksperimentale për të testuar nëse rritja e gjumit përmirëson aspektet pozitive të jetës si ndjenjat e qëllimit, shpresës dhe mirënjohjes”, shpjegon Dr Scullin.

Ky hulumtim e plotëson atë boshllëk duke ofruar prova bindëse se gjumi bën më shumë sesa thjesht largimin e emocioneve negative.

Më shumë mirënjohje dhe durim me gjumin

Mirënjohja dhe ndjenja mirënjohëse për gjërat e mira në jetë janë të lidhura me shumë përfitime, duke përfshirë përmirësimin e marrëdhënieve, rritjen e lumturisë dhe madje edhe shëndetin më të mirë fizik. Qëndrueshmëria është kritike për të lundruar në sfidat e jetës dhe për të mbajtur një këndvështrim pozitiv.

“Rritjet delikate në kohëzgjatjen e gjumit kanë rritur mirënjohjen, qëndrueshmërinë dhe ndjenjat e lulëzimit në jetën e njerëzve”, thotë Dr. Scullin.

Prioriteti i gjumit

Nëse dëshironi të rrisni lumturinë, qëndrueshmërinë dhe mirënjohjen tuaj, filloni duke bërë ndryshime të vogla në rutinën tuaj të gjumit. Shkoni në shtrat pak më herët, bëni një ritual relaksues para gjumit dhe shmangni ekranet. Këta hapa të thjeshtë mund të çojnë në përmirësime të rëndësishme në mirëqenien tuaj të përgjithshme.

Kështu që herën tjetër që tundoheni të qëndroni deri vonë, mbani mend se ato minuta shtesë gjumi mund të jenë çelësi për një jetë më të lumtur dhe më të plotë.

LEXO EDHE:

Back to top button