A e dini se këndimi dhe luajtja e një instrumenti ndihmon në ruajtjen e shëndetit të trurit në pleqëri!

A e dini se këndimi dhe luajtja e një instrumenti ndihmon në ruajtjen e shëndetit të trurit në pleqëri!

Këndimi dhe luajtja e një instrumenti mund të ndihmojë në ruajtjen e shëndetit të trurit në pleqëri, kanë zbuluar shkencëtarët britanikë.

Luajtja dhe leximi i muzikës mund të ndihmojë në ruajtjen e kujtesës së mirë dhe aftësisë për të zgjidhur detyra komplekse, sipas hulumtimit të shkencëtarëve britanikë të botuar në Revistën Ndërkombëtare të Psikiatrisë Geriatrike. Shkencëtarët thonë se muzika duhet të jetë pjesë e një stili jetese që ndihmon në ruajtjen e shëndetit të trurit.

Hulumtimi studioi më shumë se 1,100 njerëz mbi moshën 40 vjeç, me një moshë mesatare 68 vjeç.

Shkencëtarët nga Universiteti i Exeter analizuan të dhënat mbi funksionin e trurit të tyre si pjesë e një kërkimi më të gjerë se si truri plaket dhe pse njerëzit zhvillojnë demencë. Ata studiuan efektet e luajtjes së një instrumenti, këndimit, leximit dhe dëgjimit të muzikës dhe aftësisë muzikore.

Të dhënat njohëse të subjekteve u krahasuan më vonë në një studim që analizoi se cili prej tyre merrej me muzikë në çfarë mënyre dhe kush jo. Rezultatet e tyre treguan se njerëzit që luanin një instrument muzikor përfituan më shumë, gjë që mund të jetë për shkak të kërkesave të shumta njohëse të këtij aktiviteti. Luajtja e pianos dhe instrumenteve të ngjashme u tregua veçanërisht e dobishme, dhe instrumentet frymore gjithashtu treguan rezultate të mira.

Por thjesht dëgjimi i muzikës nuk duket se ndihmon shëndetin kognitiv. Mirëqenia e parë nga të kënduarit mund të jetë pjesërisht për shkak të aspekteve të njohura sociale të të qenit në një kor ose grup, thanë studiuesit.

– Për shkak se ne kemi teste të ndjeshme të trurit për këtë hulumtim, ne mund të shikojmë aspekte individuale të funksioneve të trurit si kujtesa afatshkurtër, kujtesa afatgjatë dhe zgjidhja e problemeve dhe si ndikon luajtja e muzikës në to – tha udhëheqësja e hulumtimit, profesoresha Anne. Corbett.

Kjo konfirmon atë që ne tashmë dimë për përfitimet e muzikës. Në veçanti, luajtja e një instrumenti ka një efekt veçanërisht të madh dhe njerëzit që vazhdojnë të luajnë deri në pleqëri kanë përfituar më tej, thotë ajo.

Në hulumtim, njerëzit që rregullisht “lexojnë” muzikë kishin memorie më të mirë numerike.

– Truri ynë është një muskul si çdo tjetër dhe duhet të ushtrohet, dhe të mësosh të lexosh muzikë është i ngjashëm me mësimin e një gjuhe të re – thotë ajo.

Profesor Colbert thotë se ndërsa nevojiten më shumë kërkime, promovimi i edukimit muzikor mund të jetë një pjesë “e vlefshme” e rekomandimeve të shëndetit publik, si dhe inkurajimi i të moshuarve që t’i kthehen muzikës më vonë në jetë.

– Do të ishte naive të mendosh se të luash një instrument muzikor do të thotë se nuk do të zhvillohesh nga demenca. Nuk është aq e thjeshtë – shton ajo.

LEXO EDHE:

Back to top button