A e dini se Marsi bombardohet vazhdimisht nga meteorët

A e dini se Marsi bombardohet vazhdimisht nga meteorët

Në disa planetë, bombardimi i meteorëve nuk ndalet kurrë. Një analizë e re e të dhënave të mbledhura nga një sizmometër në Mars zbulon se shkëmbinjtë hapësinorë po e godasin atë shumë më shpesh sesa mendonim.

Në fakt, Marsi po përballet me një goditje absolute. Bazuar në numrin e tërmeteve të lidhura me ndikimet e afërta, një ekip shkencëtarësh vlerësoi se Marsi përjeton ndikime nga shkëmbinj të madhësisë së basketbollit pothuajse çdo ditë.

– Kjo normë ishte rreth pesë herë më shumë se shifra e vlerësuar vetëm nga imazhet orbitale. Në përputhje me tablonë orbitale, gjetjet tona tregojnë se sizmologjia është një mjet i shkëlqyer për matjen e shkallës së ndikimit, tha shkencëtarja planetare dhe autorja kryesore e studimit Geraldine Sennhausern nga ETH Cyrih në Zvicër.

Sonda hapësinore robotike Mars Insight, në katër vitet që do të kalojë duke vëzhguar brendësinë e Marsit deri në fund të vitit 2022, mund të thuhet se do të revolucionarizojë të kuptuarit tonë për Planetin e Kuq. Më parë mendohej se asgjë e veçantë nuk po ndodhte në Mars, por u zbulua një seri e tërë aktivitetesh tektonike dhe magmatike.

Shpejtësia me të cilën formohen krateret në sipërfaqen e një planeti mund të ndihmojë në vlerësimin se sa e vjetër është ajo sipërfaqe. Sipërfaqet me më shumë kratere konsiderohen të jenë më të vjetra, dhe ato me më pak konsiderohen të jenë më të reja. Nëse e dimë shpejtësinë me të cilën shfaqen këto kratere, mund të përcaktojmë se sa e vjetër është një sipërfaqe e caktuar.

Studiuesit llogaritën se sa ndikime ndodhën pranë eksploruesit robotik gjatë vitit – midis 280 dhe 360 ​​ndikime në Mars krijojnë një krater më të madh se 8 metra, me një shpejtësi prej rreth një në ditë. Dhe krateret me diametër më të madh se 30 metra shfaqen rreth një herë në muaj.

Kjo nuk është vetëm e rëndësishme për të kuptuar historinë e Marsit, por gjithashtu ofron informacion të vlefshëm për të ndihmuar në përgatitjen për eksplorimin njerëzor të Planetit të Kuq.

LEXO EDHE:

Back to top button