Çfarë thotë shkenca: Si formohen breshërit dhe si bëhen sa një top?

Çfarë thotë shkenca: Si formohen breshërit dhe si bëhen sa një top?

Breshër në madhësinë e ananasit dhe grejpfrutit ranë në Shtetet e Bashkuara në qershor, dhe në disa vende breshëri dëmtoi aeroplanët.

Si bëhen kaq të mëdha topat e breshrit?

Brian Tang, një shkencëtar atmosferik dhe profesor i asociuar në Universitetin Shtetëror të Nju Jorkut, jep mësim për motin ekstrem dhe shpjegon se si formohet breshri.

Si rritet akulli kaq shumë?

Kristalet e vogla të akullit përfshihen nga rryma e stuhisë dhe më pas përplasen me ujin nën zero, dhe uji më pas ngrin rreth secilit embrion akulli, duke bërë që embrioni të rritet. Ky ujë ngrin me ritme të ndryshme në varësi të temperaturës së sipërfaqes së breshërit, duke lënë shtresa akulli të kthjellët ose të vrenjtur ndërsa breshëri lëviz nëpër stuhi. Nëse hapni një kokërr të madhe breshëri, mund të shihni këto shtresa, të ngjashme me trungjet e pemëve.

Rruga që kalon një breshër përmes një reje stuhie dhe koha që duhet për të mbledhur atë ujë të akullt përcaktojnë se sa i madh mund të rritet. Stuhitë rrotulluese, të gjata dhe të forta zakonisht prodhojnë breshërit më të mëdhenj. Në to, kokrrat mund të notojnë për 10-15 minuta ose më shumë në rrjedhat e forta të stuhisë, ku ka mjaft ujë akulli, para se të bien prej tij për shkak të peshës së tyre ose të zhvendosen nga rryma.

Breshëri është më i zakonshëm gjatë pranverës dhe verës, kur disa përbërës kryesorë janë të pranishëm: ajri i ngrohtë dhe i lagësht pranë sipërfaqes, pastaj një masë ajri e paqëndrueshme në mes të troposferës, erërat që ndryshojnë me shpejtësi dhe stuhitë e krijuara nga sistemi i motit.

Stuhitë e breshërit mund të jenë shkatërruese, veçanërisht për tokën bujqësore, ku edhe copa të vogla akulli mund të shkatërrojnë të korrat dhe të dëmtojnë frutat. Sa më i madh të jetë breshëri, aq më i madh është dëmtimi i pronës.

Si të mbroheni?

Nëse jeni kapur në një stuhi, është e rëndësishme të merrni disa masa për të mbrojtur veten. Nëse jeni në një automjet, ndaloni dhe qëndroni brenda. Nëse vëreni një tendë garazhi ose stacioni karburanti nën të cilin mund të strehoheni, drejtohuni me makinë.

Nëse jeni jashtë, kërkoni një strehë të fortë si një ndërtesë. Nëse jeni jashtë, mbrojeni kokën. Nëse jeni brenda, largohuni nga dritarja dhe qëndroni brenda derisa të pushojë zhurma.

LEXO EDHE:

Back to top button