A e keni dëgjuar shprehjen, “agjërimi financiar”?

A e keni dëgjuar shprehjen, "agjërimi financiar"?

Nuk ka asnjëherë taktika të mjaftueshme që mund t’ju ndihmojnë të kurseni para çdo muaj.

Frances Cook e Zelandës së Re shpjegoi konceptin e “agjërimit financiar”, i cili përfshin zgjedhjen e një jave të muajit për të jetuar me kursim.

“Nëse jeni duke luftuar për të kursyer para, ndonjëherë është më mirë ta bëni atë me hapa të shkurtër”, shkroi Françesku në Instagram.

Metoda synon të ndihmojë njerëzit të mësojnë se si të planifikojnë buxhetin e tyre familjar dhe të shmangin shpenzimet e panevojshme.

Filloni duke llogaritur minimumin me të cilin mund të jetoni për një javë, i cili përfshin bazat e sendeve ushqimore, faturat, qiranë dhe çdo shpenzim tjetër të nevojshëm.

Pastaj zgjidhni një javë të muajit për “postimin tuaj financiar”.

“Jetoni me atë minimum, përpiquni të mos shpenzoni asgjë më shumë atë javë.” “Vazhdoni të shoqëroheni në minimum,” këshillon Françesku. Sigurohuni që paratë e kursyera të futen në një llogari kursimi dhe mos e gërmoni nëpër të.

Pesë këshilla për të kursyer:

1. Mbani një ditar parash – shkruani gjithçka që shpenzoni, më pas shkruani se për çfarë keni dashur t’i shpenzoni (ushqim, qira, karburant, etj.) dhe nëse kjo ju bëri të lumtur.

2. Hidhni tej atë që nuk ju nevojitet – kjo mund të përfshijë blerjet online, ushqime të caktuara ose artikuj luksi.

3. Mendoni për shpenzimet tuaja të mëdha –  Zonat me konsumin më të lartë kanë gjithashtu potencialin më të lartë të kursimeve. Mund ta ndërroni apartamentin? Apo shkoni një ditë në javë pa ngarë makinë?

4. Konsideroni të shpenzoni më zgjuar – Nëse ju pëlqen të shkoni në kafene, por zakonisht vetëm për atmosferën dhe shoqërinë, thirrni miqtë tuaj për kafe në vend të drekës për të kursyer para.

5. Mos shpenzoni para duke u përpjekur t’u bëni përshtypje njerëzve – Ne jemi të gjithë personazhet kryesore në jetën tonë, kështu që është e lehtë të mendosh se njerëzit e tjerë shohin më shumë atë që bëjmë ne sesa ata. Shpenzoni për gjërat që ju pëlqejnë dhe mund t’i përballoni. Hidhni çdo gjë tjetër.

Agjërimi financiar përfshin vetëm shpenzimin e parave për gjërat thelbësore – të tilla si sende ushqimore, shërbimet komunale, pagimi i qirasë ose një kredie dhe transporti për në punë – dhe përfshin shkurtimin e të gjitha shpenzimeve të tjera.

Si të përdorni taktikën:

1. Llogaritni konsumin minimal me të cilin mund të jetoni për një javë.

2. Zgjidhni një javë çdo muaj dhe jetoni me atë minimum. Shmangni shoqërimin ku ka gjasa të shpenzoni para.

3. Vendosni paratë në një llogari kursimi dhe mos e gërmoni nëpër të.

LEXO EDHE:

Back to top button