Si ta mposhtim frikën e plakjes?

Si ta mposhtim frikën e plakjes?

Frika nga plakja quhet ndryshe edhe gerontofobia dhe është një frikë irracionale që mund të shoqërohet me ndryshime të ndryshme fizike ose mendore.

Një person që ka këtë frikë mund të ketë frikë nga mosha e tij dhe problemet që sjell pleqëria, ose mund të ketë frikë nga të moshuarit e tjerë.

Pse lind frika e plakjes?

Frika nga plakja shfaqet shpesh tek të rinjtë dhe ndodh si rezultat i të mësuarit në fëmijëri, ose sjelljes së adoptuar nga prindërit, ose për shkak të disa traumave të përjetuara nga të moshuarit. Për shembull, mendimet negative të prindërve për të moshuarit mund të ndikojnë ndjeshëm në formimin e qëndrimeve negative të një fëmije, dhe po aq pjesëmarrja në funeralet për fëmijët e vegjël mund të lërë trauma afatgjatë.

Si ta dalloni frikën e plakjes?

Gerontofobia mund të njihet nga qëndrimi i ndryshëm i një personi ndaj të moshuarve. Ndonjëherë ky person as nuk dëshiron të flasë për pleqërinë dhe shpesh shmang çdo marrëdhënie me dikë më të vjetër se vetja. Gjithashtu, ky person mund të ketë sulme paniku dhe ankth ekstrem vetëm nga përmendja e pleqërisë dhe do të ketë frikë nga plakja e tij.

Njerëzit që kanë frikë nga plakja mund të jenë krejtësisht të shëndetshëm, por mendimi i plakjes i frikëson ata dhe shkakton një sërë simptomash fizike si:

  • humbje e oreksit
  • Renia e flokeve
  • depresioni
  • pamundësia për të menduar në mënyrë racionale
  • frymëmarrje e shpejtë
  • djersitje

Mund të ketë gjithashtu frikë nga ndryshimi i pamjes, tek meshkujt me tullac, pastaj frika e humbjes së pavarësisë dhe vetmisë, sëmundjes, si dhe frika për të shkuar në shtëpinë e të moshuarve dhe në fund frika nga vdekja. Gjithashtu, njerëzit që kanë frikë nga plakja e shohin plakjen si një defekt që duan të trajtojnë.

Si trajtohet frika nga plakja?

Si çdo fobi, edhe kjo mund të trajtohet me ndihmë profesionale dhe psikoterapi. Terapia konjitive e sjelljes mund të ndihmojë, ashtu si edhe disa medikamente. Gjëja më e rëndësishme është që një person ta pranojë plakjen si një proces normal dhe të mësojë të jetojë me të. Gjithashtu, disa këshilla se si të shijoni jetën, të bëni ndryshime të caktuara dhe kështu të plakeni me kënaqësi mund t’ju ndihmojnë.

Si të plakemi të lumtur?

Mbi të gjitha, njerëzit duhet të pranojnë se ndryshimet që ndodhin, si vetë plakja, janë një proces normal dhe t’i shijojnë ato, por edhe të mendojnë sa më pak për të ardhmen dhe çfarë ajo sjell. Një rol të rëndësishëm luan një dietë e pasur me vitamina, fibra dhe minerale të marra nëpërmjet perimeve, frutave, drithërave dhe arrave.

Përveç kësaj, ushtrimet tri herë në javë ose ecja çdo ditë për rreth gjysmë ore mund të ndihmojë gjithashtu. Një gjumë i mirë gjatë natës është gjithashtu i rëndësishëm, pasi gjumi më pak se tetë orë mund të ndikojë në cilësinë e jetës, si dhe të shkurtojë jetën. Mendimet e lumtura mund të kontribuojnë gjithashtu në një jetë më të mirë. Në mënyrë të veçantë, një pikëpamje pozitive për situatat e jetës mund të zgjasë jetën. Këtu mund të ndihmojë edhe një jetë e pasur shoqërore, e cila ridrejton mendimet negative për plakjen dhe rikthen humorin e mirë dhe redukton stresin.

Kështu, frika nga plakja është një frikë irracionale që mund të shfaqet tek të rinjtë, por edhe tek të moshuarit. Është e rëndësishme të kuptohet se ky është një proces normal dhe i natyrshëm që duhet pranuar dhe për të ndryshuar disa zakone që do të sigurojnë një plakje të lumtur.

LEXO EDHE:

Back to top button