A është fëmija juaj gati për celularin e tij?

Fëmijët janë kureshtarë dhe mësojnë shumë nga prindërit e tyre. Meqenëse ata janë të rrethuar nga të rritur që janë vazhdimisht në pajisjet e tyre, ata ka të ngjarë të jenë të interesuar për telefonat celularë dhe tabletët. Si e dini se kur është koha e duhur për t’i dhënë fëmijës tuaj celularin e tij?

Disa ekspertë thonë se mosha ideale për të filluar përdorimin e telefonit inteligjent është nga mosha 12 deri në 14 vjeç. Megjithatë, në përgjithësi nuk ka moshë të duhur apo të gabuar për të filluar përdorimin e një telefoni celular. Çdo fëmijë është i ndryshëm dhe unik.

Para se t’i jepni fëmijës një celular

Pyesni veten nëse fëmija juaj është mjaftueshëm përgjegjës. A i intereson ai punët e tij? A do të jetë në gjendje të përdorë pajisjen? Këto pyetje luajnë një rol kyç për të vendosur nëse fëmija juaj është gati për telefonin e tij celular. Për sa kohë që fëmijët e dinë se çfarë po bëjnë, janë të organizuar dhe të vetëdijshëm për pasojat, ata janë gati të fillojnë të përdorin një pajisje celulare.

Varësia dixhitale

Një nga disavantazhet e përdorimit të një smartphone është varësia dixhitale, e cila është veçanërisht e rrezikshme për fëmijën tuaj. Sigurohuni që fëmija të mos ndalojë së bëri gjërat që i pëlqejnë ose të bëjë aktivitetet e tij të preferuara, domethënë celulari të mos ndërhyjë në jetën e tij të përditshme.

Kërcënimet e internetit

Një tjetër gjë për të cilën fëmija duhet të informohet janë kërcënimet në internet. Ngacmimi kibernetik, varësia nga lojërat dhe lojërat e fatit në internet janë disa nga kërcënimet dixhitale ndaj të cilave një fëmijë mund të ekspozohet, ndaj duhet të siguroheni që ai të jetë i vetëdijshëm për to dhe të dijë si t’i kundërshtojë.

LEXO EDHE:

Back to top button