A i kushton njeri vëmendje këtij raporti nga Microsoft – AI ka zhvilluar një aftësi të tmerrshme, kinezët janë të shokuar!?

A i kushton njeri vëmendje këtij raporti nga Microsoft – AI ka zhvilluar një aftësi të tmerrshme, kinezët janë të shokuar!?

A i kushton njeri vëmendje këtij raporti nga Microsoft – AI ka zhvilluar një aftësi të tmerrshme, kinezët janë të shokuar!?

Një ekip studiuesish të Microsoft publikoi një raport prej 155 faqesh në të cilin ata pretendojnë se ChatGPT-4 (inteligjenca artificiale) ka filluar të mendojë si një njeri. Një raport i botuar në revistën Nature Journal tregoi se ChatGPT-4 kreu me sukses një sërë detyrash që kërkojnë të menduarit në nivel njerëzor, raporton Gizchina , një nga mediat më me ndikim kinez të teknologjisë me miliona lexues në mbarë botën.

Studiuesit ishin veçanërisht të impresionuar nga gjenerimi i tekstit që nuk dallohej nga teksti i shkruar nga njeriu. Në një nga eksperimentet, studiuesit i kërkuan ChatGPT-4 të shkruante një histori të shkurtër rreth një roboti që bie në dashuri me një njeri. Historia e krijuar nga ChatGPT-4 ishte shkruar aq mirë sa studiuesit nuk mund të konfirmonin se ishte shkruar nga një inteligjencë artificiale.

Aftësia e ChatGPT-4 për të menduar si njeri është një moment historik i rëndësishëm në zhvillimin e inteligjencës artificiale, kjo është arsyeja pse studiuesit besojnë se aftësitë e inteligjencës artificiale do të përdoren për të zhvilluar aplikacione të reja në fusha të tilla si kujdesi shëndetësor, arsimi ose shërbimi ndaj klientit. .

Nga ana tjetër, studiuesit paralajmërojnë se aftësitë e ChatGPT-4 mund të përdoren për qëllime keqdashëse, të tilla si gjenerimi i artikujve të lajmeve të rreme. Kjo është arsyeja pse ata po bëjnë thirrje për rregullim të kujdesshëm të teknologjive të AI për të siguruar që ato të përdoren për të mirë, jo për dëm.

Reagimet ndaj raportit kanë qenë të ndara, me disa që lavdërojnë studiuesit për punën e tyre, të tjerë të shqetësuar. Në të kaluarën, njerëzit kryenin detyra të ndryshme për të cilat AI tani mund të përdoret, si shërbimi ndaj klientit, futja e të dhënave ose diagnostikimi mjekësor.

Ndërsa zhvilluesit shpesh i kufizojnë aftësitë e AI në detyra që janë të lehta për t’u programuar, aftësia e ChatGPT-4 për të menduar si një njeri sugjeron që AI mund të kryejë detyra më komplekse që kërkojnë mirëkuptim në nivel njerëzor, të tilla si shkrimi i përmbajtjes krijuese, sjellja e vendimeve dhe problemeve duke zgjidhur.

Nëse AI është në gjendje të mendojë si një njeri, ajo gjithashtu mund të marrë vendime që janë të dëmshme për njerëzit. Për shembull, inteligjenca artificiale mund të përdoret për të zhvilluar armë autonome që mund të vrasin pa ndërhyrjen njerëzore. Është e rëndësishme të mbani mend se AI është një mjet që, si çdo mjet tjetër, mund të përdoret për të mirë ose për të keq.

” Është e nevojshme të zhvillohen udhëzime etike për zhvillimin dhe përdorimin e inteligjencës artificiale, si dhe të edukojnë publikun për rreziqet e mundshme të inteligjencës artificiale, në mënyrë që ata të jenë të vetëdijshëm për rreziqet.”

 

LEXO EDHE:

Back to top button