A ju ka ndodhur që të ëndërroni në disa gjuhë të ndryshme?

A ju ka ndodhur që të ëndërroni në disa gjuhë të ndryshme?

Gjumi luan një rol shumë më të fuqishëm në mësimin e gjuhës sesa mendohej më parë

Nëse flisni më shumë se një gjuhë, ndonjëherë mund të keni përjetuar përzierjen e tyre në gjumë. Sophie Hardach, për BBC-në, flet për përvojën e saj shumëgjuhëshe gjatë gjumit:

– Ëndrrat e mia shpesh përmbajnë anglisht, të cilën e flas në jetën e përditshme këtu në Londër, si dhe gjermanisht, gjuhën e fëmijërisë sime.

Por, pyetja është se si dhe pse truri ynë arrin në këto ëndrra shumëgjuhëshe, si dhe a mund të ndikojnë në aftësitë tona gjuhësore në jetën reale, shkruan BBC.

Deshifrimi i gjuhëve tona të ëndrrave

Në pamje të parë, mund të mos duket e habitshme që shumë njerëz ushtrojnë gjuhë të ndryshme ndërsa flenë, madje edhe njerëzit që sapo kanë filluar të mësojnë një gjuhë të huaj i përdorin ato gjuhë në ëndrrat e tyre.

Gjuha që ne flasim gjatë ditës përcillet kryesisht në netët tona.

Një studim i njerëzve të shurdhër dhe me dëgjim të dëmtuar zbuloi, për shembull, se ata komunikonin në ëndrra, si dhe kur ishin zgjuar, duke përdorur gjuhën e shenjave.

Megjithatë, një vështrim më i afërt i ëndrrave shumëgjuhëshe zbulon një pamje më komplekse, zbulojnë shkencëtarët.

Si fillim, në vend që të luajmë rastësisht fragmente gjuhësore nga koha jonë, truri ynë duket se i përzien ato me të gjitha llojet e shqetësimeve, kujtimeve dhe problemeve të përditshme. Truri ynë mund të krijojë dialogë të tërë në një gjuhë të panjohur fantazie, ose një gjuhë që ëndërrimtarët e kanë hasur në jetën e zgjuar, por nuk e përdorin.

– Në ëndrrat e mia, ndonjëherë kam biseda të gjalla në japonisht, një gjuhë që e studiova, por nuk arrita ta zotëroja në jetën reale, shpjegoi një i anketuar.

Studiuesit e gjumit thonë se mekanika e saktë pas ëndrrave të tilla është mjaft e vështirë për t’u përcaktuar, pjesërisht sepse ëndrrat në përgjithësi janë ende një fenomen mjaft misterioz. Ajo që kuptohet më mirë është se si dhe pse truri ynë përpunon gjuhët dhe madje mëson fjalë të reja në gjumë.

Kjo hedh të paktën pak dritë mbi enigmën e ëndrrave shumëgjuhëshe.

LEXO EDHE:

Back to top button