A po krijojnë çantat e ripërdorshme një problem të ri mjedisor?

A po krijojnë çantat e ripërdorshme një problem të ri mjedisor?

Kufizimet për përdorimin e qeseve plastike njëpërdorimshe, të cilat notojnë në ujë, varen në degët e pemëve, futin mikroplastikë në tokë dhe ujë dhe dëmtojnë jetën detare, ekzistojnë në shumë vende të botës, por kjo histori suksesi në mbrojtjen e jetës fsheh mesin. një problem, shkruan CNN.

Shumë prej nesh po mbyten në çanta të ripërdorshme—çanta prej pëlhure ose qese plastike më të trasha dhe më të qëndrueshme që shitësit me pakicë i shesin me çmim të ulët ose ua japin klientëve si një alternativë më e gjelbër ndaj qeseve plastike njëpërdorimshe.

Ato grumbuj qese krijojnë probleme të reja mjedisore, sepse qeset e ripërdorshme kanë një gjurmë karboni shumë më të madhe se qeset e hollë plastike.

Sipas një vlerësimi, një qese pambuku duhet të përdoret të paktën 7100 herë për të qenë një alternativë vërtet miqësore me mjedisin ndaj një qese plastike konvencionale.

Përgjigja se cili është zëvendësuesi më i gjelbër për një qese plastike njëpërdorimshe nuk është e thjeshtë, por këshilla përmblidhet në këtë: Ripërdorni sa më shumë që të mundeni të gjitha çantat dhe çantat që keni në shtëpi.

Çfarë duhet të dini përpara se të shkoni në dyqan?

Ndalimet me qëllime të mira dhe kufizimet e plastikës për një përdorim ndonjëherë kanë pasoja të padëshiruara, kështu që në Nju Xhersi, ndalimi i këtij viti për qeset plastike dhe letre për një përdorim do të thotë që shërbimet e shpërndarjes ushqimore filluan të përdorin çanta më të trasha dhe klientët tani po ankohen për grumbuj qese të ripërdorshme ata nuk dinë çfarë të bëjnë.

Në Mbretërinë e Bashkuar, një person mesatar tani blen vetëm tre çanta për një përdorim në vit, nga 140 në 2014. Megjithatë, sipas të dhënave të Greenpeace, supermarketet britanike shitën 1.58 miliardë qese plastike të qëndrueshme në vitin 2019, që është 57 për familje dhe më shumë se një qese në javë. Dhe kjo është një rritje prej 4.5 për qind krahasuar me vitin 2018.

Kjo sugjeron që modeli i ofrimit të plastikës më të qëndrueshme për të inkurajuar ripërdorimin e tyre thjesht nuk funksionon, raporton CNN.

Çanta të ndryshme

“Nëse kompanitë thjesht po na japin qese plastike më të trasha, unë do të thosha se politika është një dështim total,” tha Judith Enck, një ish-administratore rajonale për Agjencinë e Mbrojtjes së Mjedisit dhe tani presidente e Beyond Plastics, një organizatë jofitimprurëse amerikane që punon për të parandaluar. ndotja plastike.plastika e disponueshme.

Kur bëhet fjalë për vlerësimin e ndikimit mjedisor të një qese gjatë jetës së saj, duhet të merren parasysh shumë gjëra të ndryshme: materiali, pesha, procesi i prodhimit dhe mënyra se si asgjësohet.

Një qese plastike e qëndrueshme për blerje e bërë nga i njëjti material si një qese plastike klasike njëpërdorimshe, por dyfishi i peshës ka dyfishin e ndikimit mjedisor nëse nuk ripërdoret disa herë, duke e bërë qesen e hollë plastike njëpërdorimshe një zgjedhje më të mirë bazuar në ndikimin në klima.

Çelësi për t’i bërë qeskat plastike të qëndrueshme është kuptimplotë është ripërdorimi i tyre i vazhdueshëm dhe asgjësimi i kujdesshëm në mënyrë që të mos përfundojnë si ndotje plastike.

Një raport i bërë për Programin e Kombeve të Bashkuara për Mjedisin 2020 zbuloi se një qese polipropileni e qëndrueshme duhet të përdoret afërsisht 10 deri në 20 herë më shumë në krahasim me një qese plastike me përdorim të vetëm, ndërsa një qese polietileni për një përdorim duhet të përdoret pesë deri në 10 herë. sesa qeset plastike të një përdorimi.

Problemi me çantat e pambukut

“Do të ketë gjithmonë raste kur harrojmë çantat tona ose çantat e ripërdorshme. Ne duhet të përpiqemi të mos bëjmë, por kur ta bëjmë, duhet të blejmë një çantë. Dhe nëse tashmë kemi shumë çanta të qëndrueshme në shtëpi, atëherë nga perspektiva klimatike do të ishte më mirë të blinim një qese letre ose plastike të disponueshme”, tha Thomas Ekval, një nga autorët e raportit të UNEP-it dhe asistent profesor në Universitetin Chalmers. Teknologjia në Suedi.

Çanta e pambukut është kthyer në një status simbol të lirë për të gjitha markat dhe individët që duan të shmangin plastikën dhe të tregojnë orientimin e tyre jeshil.

Por pambuku është një kulturë me burime intensive dhe përdor sasi të konsiderueshme pesticidesh dhe plehërash, të cilat futin nitrate në tokë dhe në rrugët ujore dhe rezultojnë në formimin e oksideve të azotit, gazra që shkaktojnë efektin serë. Kjo do të thotë se ndikimi i tij në mjedis është më i madh nga sa mendojnë shumë njerëz.

Çanta e pambukut duhet përdorur shumë herë

Sipas një raporti të UNEP-it, një qese prej pambuku duhet të përdoret 50 deri në 150 herë për të pasur një ndikim më të ulët në klimë në krahasim me një qese plastike të një përdorimi.

Një raport i vitit 2018 nga Agjencia Daneze për Mbrojtjen e Mjedisit sugjeron se një qese pambuku duhet të përdoret të paktën 7100 herë për të reduktuar ndikimin mjedisor në krahasim me një qese plastike klasike supermarketi që përdoret një herë si qese plehrash dhe më pas digjet.

Ai raport shqyrtoi 15 tregues të ndryshëm mjedisor, duke përfshirë ndryshimin e klimës, varfërimin e ozonit, ndotjen e ajrit, ujin dhe përdorimin e tokës.

Megjithatë, kur hulumtimi kufizohet në ndikimin e pambukut në klimë, qesja e pambukut duhet të ripërdoret të paktën 52 herë.

LEXO EDHE:

Back to top button