Afrika e Jugut kërkon që Mbretëria e Bashkuar të kthejë diamantin nga kurora Charles III

Afrika e Jugut kërkon që Mbretëria e Bashkuar të kthejë diamantin nga kurora Charles III

Afrikanët e Jugut po i kërkojnë Britanisë të kthejë diamantin më të madh në botë, i njohur si Ylli i Afrikës, i vendosur në kuizin mbretëror që Mbreti Charles III mbajti të Shtunën.

Diamanti me 530 karat u zbulua në Afrikën e Jugut në 1905 dhe u paraqit në monarkinë britanike nga qeveria koloniale e vendit, e cila ishte atëherë nën sundimin britanik.

Tani, mes një bisede globale në lidhje me kthimin e veprave të artit dhe objekteve të plaçkitura gjatë kohës së kolonializmit, disa afrikanë të Jugut po kërkojnë që diamanti të kthehet.

Zyrtarisht i njohur si Culinan I, diamanti në gesol është prerë nga diamanti Culinan, një gur 3, 100 karatësh i gërmuar pranë Pretoria.

Një diamant më i vogël i prerë nga i njëjti gur, i njohur si Culinian II, u gjet në kurorën shtetërore perandorake të veshur nga monarkët britanikë në raste ceremoniale. Së bashku me mbytin, ajo mbahet në Kullën e Londrës së bashku me bizhuteritë e tjera në kurorë.

Një kopje e gjithë diamantit Kalinan, që është afërsisht madhësia e një grushti njerëzor, është në shfaqje në Muzeun Cape Town Diamond, shkruan France24.

LEXO EDHE:

Back to top button