Ambasadorët e BE-së pajtohen për liberalizim të vizave për Kosovën

Ambasadorët e BE-së pajtohen për liberalizim të vizave për Kosovën

Ambasadorët nga shtetet anëtare të BE-së miratuan sot mandatin negociues të Këshillit për një rregullore për udhëtimin pa viza për mbajtësit e pasaportave të lëshuara nga Kosova. Në bazë të këtij mandati, presidenca do të nisë negociatat me Parlamentin Evropian.

“Sot kemi bërë një hap të rëndësishëm drejt udhëtimit pa viza në Kosovë dhe tani shpresojmë të arrijmë shpejt një marrëveshje me Parlamentin Evropian për ta bërë realitet këtë premtim. Liberalizimi i vizave është bërë i mundur me përpjekjet e Kosovës për të forcuar kontrollet kufitare, menaxhimin e migracionit dhe sigurinë dhe jemi të bindur se ky bashkëpunim i mirë mund të forcohet vetëm në të ardhmen”, ka thënë Jan Lipavský, ministër i Jashtëm çek.

Projekt-rregullat do t’iu lejojnë mbajtësve të pasaportave të lëshuara nga Kosova të udhëtojnë në BE pa viza për një qëndrim prej 90 ditësh në çdo periudhë 180-ditore. Sipas qëndrimit të Këshillit, përjashtimi nga kërkesa për vizë do të zbatohet nga data e hyrjes në funksion të Sistemit Evropian të Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit (ETIAS) dhe, në çdo rast, jo më vonë se 1 janari 2024.

LEXO EDHE:

Back to top button