Ana negative e lakër turshi
Edhe pse kjo delikatesë dimërore është e pasur me shumë substanca të dobishme, ka edhe gjëra negative për të cilat pakkush i di dhe për të cilat duhet pasur kujdes.
Një sasi e madhe kripe përdoret për turshinë e lakrës dhe kjo nuk është e shëndetshme, aq më tepër që pas ngrënies pihet një sasi e madhe uji. Kur futet në organizëm një sasi e madhe kripe, njeriu mund të sëmuret nga presioni i shtuar i gjakut, kripa në organizëm bëhet barrë për veshkat, grumbullohet në kyçe dhe në enët e gjakut.
Për shkak të kripës, lëngu i tepërt mbahet dhe është i vështirë për t’u nxjerrë, dhe kripa prish raportin e kaliumit dhe natriumit, kështu që ndikon në spazmat e muskujve, veçanërisht rreth qafës dhe shpinës. Nëse konsumoni lakër turshi, rekomandohet të eliminoni plotësisht kripën nga ushqimet dhe vaktet e tjera, sepse do të merrni mjaftueshëm përmes lakrës.
Shqetësimi në duar dhe këmbë është shpesh rezultat i një çekuilibri të kaliumit dhe natriumit, i cili shkaktohet nga shumë kripë. Gjithnjë e më shumë kërkime tregojnë lidhjen midis përdorimit të kripës në dietë dhe shfaqjes së disa llojeve të kancerit.
Kripa nga lakra turshi nuk hiqet plotësisht edhe duke larë gjethet para përdorimit. Prandaj, me lakër turshi, e cila padyshim është shumë e dobishme, duhet të keni ende kujdes. Nëse vuani nga presioni i lartë i gjakut, mund të konsumoni lakër të freskët, e cila gjendet në raftet e marketeve edhe në muajt më të ftohtë.