Ana negative e llambave LED të kursimit të energjisë

Pak njerëz e dinë se dritat LED mund të shkaktojnë probleme të shumta te njerëzit që janë të ekspozuar ndaj tyre.

Në të kaluarën, ndriçimi i rrugëve u instalua gjithashtu duke përdorur llamba me gaz që kërkonin ndriçim manual. Disa qindra vjet më vonë, gjithçka u bë elektrike, dhe tani gjithnjë e më shumë vende po kalojnë në zgjidhjet LED për ndriçimin e shtëpive dhe rrugëve.

Nga njëra anë, ky është një variant më ekonomik dhe më afatgjatë. Megjithatë, nuk është gjithçka aq e thjeshtë dhe ka ndikime serioze negative që shqetësojnë shkencëtarët.

Pyetja që u ngrit menjëherë kur u shfaqën llambat e para LED për përdorim shtëpiak ishte nëse ato ishin vërtet shumë më ekonomike dhe më të qëndrueshme se llambat klasike. Shumë ishin skeptikë, pasi çmimi ishte shumë më i lartë në krahasim me zgjidhjet tradicionale. Megjithatë, me kalimin e kohës, gjithnjë e më shumë njerëz iu drejtuan zgjidhjeve LED, kështu që tani pak njerëz kanë të paktën një llambë LED në shtëpinë e tyre.

LED është një zgjidhje shumë më ekonomike kur krahasojmë këtë lloj llambë me atë klasike, deri në 75 përqind. Për shembull, një llambë LED 11 vat arrin të prodhojë një nivel ndriçimi të krahasueshëm me një llambë klasike inkandeshente 50 vat. Sigurisht, nuk duhet të harrojmë llambat CFL si një alternativë ekonomike, por fokusi aktual është tek llambat LED.

Cili është problemi me dritat LED?

Problemi me ndriçimin LED është lloji i dritës që prodhojnë këto llamba, i cili është i një spektri specifik “të bardhë të gjerë” që është më pak i natyrshëm në krahasim me zgjidhjet aktuale.

Shkencëtarët janë të shqetësuar për ndikimin negativ që mund të ketë ky lloj ndriçimi në ekosistemet natyrore, por edhe te njerëzit që jetojnë në zona ku përdoret një përqindje e madhe e ndriçimit LED për shtëpitë dhe rrugët.

Ndikim negativ në shëndetin e njeriut

Në vitin 2016, Shoqata Mjekësore Amerikane (AMA) publikoi një dokument që pretendonte se teknologjia LED mund të ketë një ndikim negativ në shëndetin e njeriut, sepse dritat LED lëshojnë dritë nga drita me gjatësi vale të shkurtër, me energji të lartë blu dhe vjollcë të spektrit të dukshëm.

Kjo gamë drite kontrollon ciklin tonë të gjumit dhe ekspozimi i duhur është i rëndësishëm për ruajtjen e ritmit tonë cirkadian (një ritëm biologjik në trupin e njeriut që rregullon shumë procese neurohumorale në tru dhe kështu kontrollon dhe koordinon ditën-natën dhe shumë funksione të tjera të të gjitha të rëndësishmeve kryesore. organet në trup). Prandaj, nuk është për t’u habitur që shumë njerëz ankohen për kruajtje, skuqje të syve dhe dhimbje koke të lehta pas ekspozimit të vazhdueshëm ndaj dritave LED.

E ashtuquajtura dritë blu emetohet nga llambat LED pavarësisht nga lloji dhe nxehtësia, por gjithmonë është më mirë të zgjidhni një variant më të ngrohtë ku emetimi është i reduktuar, shpjegon nova.rs.

AMA thotë se ekspozimi gjatë gjithë jetës së retinës dhe lenteve ndaj dritës blu nga LED mund të rrisë rrezikun e kataraktave dhe degjenerimit makular të lidhur me moshën. Studimet tregojnë gjithashtu se drita e emetuar nga LED mund të shkaktojë ndryshime në retinë nëse ka një ekspozim të madh edhe për një periudhë të shkurtër kohe.

Agjencia Kombëtare për Sigurinë Ushqimore, Mjedisin dhe Shëndetin në Punë në Francë pohon gjithashtu se drita blu në ndriçimin LED që përdoret gjithnjë e më shumë në shtëpitë tona, edhe pse më ekonomike dhe e qëndrueshme, mund të dëmtojë retinën e syrit dhe të shqetësojë biologjike dhe gjumin tonë. ritme..

Kjo vlen edhe për ekranet LED, por telefonat dhe monitorët e rinj vijnë me filtra softuerësh që reduktojnë sasinë e dritës blu të dëmshme, si opsioni Night Light në sistemin operativ Windows ose opsioni Night Shift në telefonat iPhone, por edhe në Android të tjerë. telefonat pajisje që përdorin të ndryshme.

Blini llamba LED me etiketën EYE COMFORT dhe nuk do të keni probleme me llambat LED sepse eliminojnë efektin e dëmshëm të llambave LED, gjë që nuk ndodh me prodhuesit e tjerë dhe për këtë arsye janë më të lira në çmim.Gjithashtu me këto llamba LED ata humbasin afërsisht 30% të dritës së tyre në fund të jetëgjatësisë së llambës, ndërsa prodhues të tjerë pa emër humbasin 50% të dritës së tyre pas disa muajsh me një jetë më të shkurtër se sa thuhet në kuti.

LEXO EDHE:

Back to top button