Prezantohet kamera dixhitale më e madhe në botë

Kamera dixhitale më e madhe e astronomisë në botë është më e gjatë se një makinë, ka gjithsej 3.2 gigapiksel dhe mund të bëjë fotografi me një rezolucion mjaft të lartë për të parë pluhurin hënor. Së shpejti do të jetë gati për t’u montuar në teleskop.

Teknikët nga Laboratori Kombëtar i Përshpejtuesit SLAC po përfundojnë punën në kamerën dixhitale më të madhe në botë, e cila do të transportohet në Kili dhe do të montohet në një teleskop të vendosur në Ande.

Ky projekt ka nisur para disa vitesh dhe megjithëse nuk ka përfunduar, të gjitha pjesët mekanike janë montuar përfundimisht.

Kamera është montuar në mënyrë që vizitorët të mund ta shikojnë atë dhe të shohin përmes thjerrëzave të saj. Ekipi i laboratorit priti 21 të ftuar nga 14 organizata të ndryshme mediatike në shtator, të cilët merren me një sërë interesash mediatike, duke përfshirë mediat lokale, kombëtare, shkencore, të shkruara, radio, video dhe TV.

Ekipi testoi një sistem zëvendësimi të grilave dhe filtrave të kamerës dhe sapo janë instaluar dy komponentë dinamikë. Kamera 3200 MP do të bëjë fotografi për sondazhin dhjetëvjeçar të Observatorit Rubin.

LSST është një aparat fotografik dixhital, por është i madh dhe ka 189 sensorë që mund të “kapin” dritën që vjen nga yjet dhe objektet e tjera dhe ta shndërrojnë atë në sinjale elektrike që më pas shndërrohen në foto dixhitale. Çdo sensor është rreth 16 milimetra në madhësi dhe përmban më shumë piksel se një iPhone.

Kamera ka një total prej 3.2 gigapikselë dhe mund të bëjë fotografi me një rezolucion mjaft të lartë për të parë grimcat e pluhurit hënor. Me një diametër prej 1,57 metrash, lentja më e madhe e kamerës është gjithashtu më e madhja ndonjëherë.

LEXO EDHE:

Back to top button