Më shumë se pesë miliardë telefona celularë do të bëhen mbeturina në vitin 2022

Më shumë se pesë miliardë nga 16 miliardë telefonat celularë të vlerësuar në botë do të fshihen ose do të hidhen këtë vit, kanë vlerësuar ekspertët, duke bërë thirrje për më shumë riciklim të materialeve nga të cilat janë bërë pajisjet.

Nëse do të vendoseshin njëri mbi tjetrin, telefonat celularë të papërdorur do të arrinin një lartësi prej 50,000 kilometrash, ose qindra herë më të larta se lartësia e Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës, ​​raportoi konsorciumi i kërkimit WEEE.

Edhe pse ato përmbajnë ar, bakër, argjend, paladium dhe përbërës të tjerë që mund të riciklohen, pothuajse të gjitha këto pajisje të padëshiruara lihen pas, hidhen ose digjen, duke shkaktuar dëme të konsiderueshme në mjedis dhe shëndet.

“Telefonat celularë janë ndër produktet elektronike që na shqetësojnë më shumë”, tha Pascal Leroy, shefi ekzekutiv i WEEE, një aleancë jofitimprurëse e organizatave të menaxhimit të mbetjeve elektronike.

“Nëse nuk i riciklojmë materialet e rralla që ato përmbajnë, do të na duhet t’i nxjerrim ato në vende si Kina dhe Kongo”, tha Leroy për AFP.

Telefonat celularë në fund të jetës janë vetëm maja e ajsbergut të rreth 45 milionë tonëve mbetje elektronike globale që nuk riciklohen.

Shumë prej pesë miliardë celularëve që do të tërhiqen nga qarkullimi këtë vit nuk do të përfundojnë në koshin e plehrave, por në vend që të përfundojnë në riciklim, do të mbeten të harruar në sirtarë, dollapë, garazhe në shtëpi dhe biznese.

Sipas një sondazhi të kryer në gjashtë vende evropiane që nga shtatori i këtij viti, një familje mesatare evropiane aktualisht ka rreth pesë kilogramë mbetje të tilla elektronike.

Sondazhi zbuloi se 46 për qind e familjeve mbajnë pajisje të vogla elektrike dhe elektronike sepse mund t’u nevojiten, 15 për qind synojnë t’i rishesin dhe 13 për qind i mbajnë ato për “vlerë sentimentale”.

Dija duhet të eksportohet me mbeturinat

“Njerëzit duket se nuk e kuptojnë se këto objekte në dukje të parëndësishme kanë vlerë të madhe dhe në shkallë globale ato përfaqësojnë një sasi të madhe,” thotë Pascal Leroy.

“Por mbetjet elektronike nuk do të mblidhen kurrë vullnetarisht sepse kostot janë të larta”. Kjo është arsyeja pse legjislacioni është një domosdoshmëri”.

Këtë muaj, Parlamenti Evropian miratoi një ligj të ri që kërkon një karikues të vetëm për të gjithë telefonat inteligjentë, tabletët dhe kamerat e reja nga viti 2024.

Kjo pritet të kursejë të paktën 200 milionë euro dhe të reduktojë mbetjet elektronike me disa mijëra tonë çdo vit.

Falë legjislacionit, Evropa mbledh shumë më tepër mbeturina elektronike sesa është e zakonshme në pjesë të tjera të botës.

Në Evropë grumbullohen 50 deri në 55 për qind të mbetjeve elektronike dhe në vendet me të ardhura më të ulëta, më pak se pesë për qind.

Në të njëjtën kohë, mijëra tonë mbeturina elektronike nga vendet e pasura transportohen në vendet në zhvillim për riciklim. Dhe shpesh ka mungesë të mjeteve për asgjësimin e sigurt të mbetjeve të tilla, kështu që substancat e rrezikshme si merkuri ose plastika mund të kontaminojnë tokën, të ndotin ujin ose të hyjnë në zinxhirin ushqimor.

“Ne zhvendosëm malet në Evropë,” thotë Leroy. “Tani ne duhet ta eksportojmë atë njohuri në pjesë të tjera të botës.”

LEXO EDHE:

Back to top button