​Ankthi gjatë shtatzënisë mund të çojë në lindje të hershme

​Ankthi gjatë shtatzënisë mund të çojë në lindje të hershme

Gratë që përjetojnë ankth për shtatzënitë e tyre lindin mesatarisht më herët sesa ato që nuk e bëjnë këtë, sipas hulumtimit të publikuar nga Shoqata Psikologjike Amerikane.

Studimi, i cili shqyrtoi lidhjen midis kohëzgjatjes së shtatzënisë dhe masave të ndryshme të ankthit, mund t’i ndihmojë mjekët të kuptojnë se kur dhe si të kontrollojnë më mirë ankthin gjatë shtatzënisë për të ndihmuar në parandalimin e lindjes së parakohshme.

“Ankthi për një shtatzëni aktuale është një gjendje e fuqishme psiko-sociale që mund të ndikojë në rezultatet e lindjes,” tha autorja kryesore e studimit Christine Dunkel Schetter, pranë Universitetit të Kalifornisë në Los Anxhelos.

“Këto ditë, simptomat e depresionit vlerësohen në shumë mjedise klinikash në mbarë botën për të parandaluar komplikimet e depresionit pas lindjes për nënat dhe fëmijët. Ky dhe studime të tjera sugjerojnë që ne gjithashtu duhet të vlerësojmë ankthin te gratë shtatzëna”, shtoi ajo.

Hulumtimet e mëparshme kanë zbuluar se deri në një në katër gra shtatzëna ka simptoma klinikisht të ngritura të ankthit dhe se ankthi mund të jetë një faktor rreziku për lindjen e parakohshme ose lindjen para javës së 37-të të shtatzënisë.

Megjithatë, këto studime kanë përdorur një sërë masash të ankthit dhe kanë shqyrtuar si ankthin e përgjithshëm ashtu edhe ankthin specifik të shtatzënisë, i cili përfshin shqetësimet për lindjen, prindërimin dhe shëndetin e foshnjës.

Studiuesit kanë matur gjithashtu ankthin në pika të ndryshme të shtatzënisë, nga shtatzënia e hershme deri në fund të shtatzënisë dhe më shpesh në tremujorin e dytë.

Për të zgjidhur këto efekte të ndryshme të kohës dhe llojit të ankthit, studiuesit ekzaminuan të dhënat nga një mostër e larmishme e 196 grave shtatzëna në Denver dhe Los Anxhelos, të cilat morën pjesë në studimin e foshnjave të shëndetshme para lindjes.

Dyzet e pesë për qind e grave u identifikuan si të bardha jo-hispanike, 36% si të bardha hispanike, 10% si aziatike dhe 9% afrikano-amerikane.

Studiuesit administruan katër shkallë të ndryshme ankthi tek gratë, si në tremujorin e parë ashtu edhe në të tretën e shtatzënisë së tyre.

Njëri ishte një kontrollues me pesë pyetje për ankthin e përgjithshëm dhe tre ishin specifikë për shtatzëninë: një shkallë me 10 pyetje dhe një shkallë me katër pyetje të ankthit të lidhur me shtatzëninë dhe një vlerësim me nëntë pyetje të një game më të gjerë faktorësh stresues të lidhur me shtatzëninë, si p.sh. si kujdesi mjekësor dhe shqetësimet për kujdesin e një të porsalinduri.

Studiuesit zbuluan se ankthi i lidhur me shtatzëninë në tremujorin e tretë ishte i lidhur më fort me lindjet e hershme. Megjithatë, ankthi i përgjithshëm në tremujorin e parë kontribuoi gjithashtu në rrezikun për lindje të hershme.

Një mundësi, sipas studiuesve, është se ankthi i përgjithshëm në fillim të shtatzënisë mund t’i predispozojë gratë të jenë të shqetësuara më vonë në shtatzëni për çështje të tilla si rreziqet mjekësore, foshnja, lindja dhe lindja dhe prindërimi.

Studimi është publikuar në revistën Health Psychology.

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button