Aplikacionet e reja të viruseve të zbuluara në Google Store, fshijini ato menjëherë

Aplikacionet e reja të viruseve të zbuluara në Google Store, fshijini ato menjëherë

Dyqani Google Play është gjetur se përmban lojëra që kanë malware të fshehura që ndikojnë në performancën e pajisjes.

Studiuesit nga ekipi i kërkimit celular të McAfee gjetën 38 kopje të lojës së njohur Minecraft në Google Play Store që infektojnë pajisjet Android me adware “HiddenAds”, i cili ngarkon reklamat në sfond dhe kështu u sjell fitim autorëve të këtyre aplikacioneve.

McAfee është anëtar i Aleancës së Mbrojtjes së Aplikacioneve, e cila u krijua për të mbrojtur Google Play nga të gjitha llojet e kërcënimeve.

Aplikacionet me reklamat e fshehura u shkarkuan nga rreth 35 milionë përdorues Android në mbarë botën, kryesisht nga Shtetet e Bashkuara, Kanadaja, Koreja e Jugut dhe Brazili, të cilët ndoshta nuk e vunë re se aktiviteti i dëmshëm i adware-ve po ndodhte në sfond, sepse aplikacionet po e bënin.çfarë duhej të bënin.i mori përsipër. Megjithatë, çdo mbinxehje e pajisjes, rritja e konsumit të baterisë dhe transferimi i të dhënave të shkaktuara nga ngarkimi i një numri të madh reklamash është pasojë e drejtpërdrejtë e shkarkimit të këtyre aplikacioneve.

Ekipi i McAfee raportoi të gjitha 38 aplikacionet që gjeti dhe më pas u hoqën nga Google Store.

Ndër aplikacionet e hequra janë Block Box Master Diamond me 10 milionë shkarkime, Craft Sword Mini Fun me 5 milionë shkarkime, Block Box Skyland Sword me 5 milionë shkarkime, Craft Monster Crazy Sword me 5 milionë shkarkime, Block Pro Forrest Diamond me 1 milionë shkarkime, Block Game Skyland Forrest me 1 milion shkarkime, Block Rainbow Sword Dragon me 1 milion shkarkime, Craft Rainbow Mini Builder me 1 milion shkarkime dhe Block Forrest Tree Crazy me 1 milion shkarkime.

Kur përdoruesi fillon lojën, reklamat ngarkohen në sfond që përdoruesi nuk i sheh në ekran.

Studiuesit besojnë se i njëjti autor qëndron pas të gjitha këtyre aplikacioneve.

Megjithëse adware nuk konsiderohet veçanërisht i rrezikshëm për përdoruesit, aplikacione të tilla mund të ndikojnë ndjeshëm në performancën e pajisjes celulare, të komprometojnë privatësinë dhe madje të çojnë në infeksione me malware më të rrezikshëm.

Përdoruesit e Android që kanë instaluar ndonjë nga aplikacionet e diskutueshme (lista e plotë e aplikacioneve mund të gjendet në raportin e McAfee) këshillohen t’i heqin ato vetë nëse nuk i kanë fshirë tashmë.

LEXO EDHE:

Back to top button