Aroma e keqe në gojë mund të tregojë probleme serioze shëndetësore


Një shije specifike në gojë mund të jetë simptomë e diçka plotësisht të padëmshme, por edhe diçka shumë serioze.

Pavarësisht nëse është e hidhur, e thartë, metalike apo e ëmbël, ka shumë arsye për këtë.

Infeksion fungal

Infeksioni i kërpudhës candida, krijon njolla të bardha në fyt dhe gjuhë. Infeksioni shkaktohet nga bakteri Candida Albicans, i cili natyrisht banon në gojë, dhe kontrollohet nga sistemi imunitar.

Nëse sistemi imunitar dobësohet, bakteri fillon të shumëfishohet me shpejtësi duke shkaktuar infeksion. Përveç njollave të bardha në fyt dhe gjuhë, një tjetër simptomë e një infeksioni kërpudhat është një shije specifike në gojë.

Shtatzënia

Përveç vjelljes dhe lodhjes, shumë gra shtatzëna ankohen për shije metalike në gojë. Kjo është për shkak të ndryshimeve hormonale që trupi përjeton kur krijon një jetë të re.

Hormonet mund të ndikojnë në të gjitha shqisat, duke filluar nga parfumi juaj i preferuar e deri te tërheqja e papritur e disa aromave të cilat përndryshe nuk mund t’i duroni. Këto ndryshime zakonisht ndodhin në tremujorin e tretë.

Mungesa e zinkut

Nëse hani ushqime që nuk janë të pasura me zink, trupi juaj nuk i përthith ato në sasi të mjaftueshme. Mungesa e këtij minerali mund të çojë në një shije të çuditshme në gojë.

Një studim i kohëve të fundit tregon se kjo ndodh pasi zinku rrit nivelet e dendësisë, një lloj proteine që kontrollon sensorët e shijes.

Gripi ose ftohja

Nëse keni një shije të hidhur në gjuhën tuaj, e shoqëruar nga gripi ose ftohja, kjo është plotësisht normale. Të dy infeksionet janë të zakonshme, dhe sipas shkencëtarëve, sistemi imunitar është i gatshëm për të luftuar infeksionet në mënyrë që të prodhojë një proteinë, e cila mund të lërë një shije të hidhur në gojë.

Për më tepër, nëse infeksioni është në hundë ose në fyt, mund të përjetoni një shije të pazakontë për shkak të pranisë së baktereve që shkaktojnë sëmundjen.

Diabeti

Nëse trupi juaj ka vështirësi në rregullimin e sheqerit në gjak, mund të ndjeni një shije të çuditshme dhe të ëmbël në gojën tuaj. Hulumtimet tregojnë se kjo është një arsye.

Një arsye tjetër është se nganjëherë diabeti mund të zvogëlojë sasinë e zinkut që thithni, gjë që në gojën tuaj ju bën të ndjeheni sikur keni ngrënë diçka të hidhur.

Nivele të larta stresi

Ankthi mund të shkaktohet nga ajo që njihet si xerostomia ose goja e thatë, e cila në të vërtetë është një gojë e thatë e shkaktuar nga ulja e sekretimit të pështymës.

Pështyma luan një rol të rëndësishëm në shëndet, që nga fillimi i tretjes së ushqimit, e cila fillon në gojë deri në luftën kundër baktereve të këqija në zgavrën me gojë.

Nëse nuk e prodhoni atë në sasitë e kërkuara, do të ndjeni një shije të çuditshme. Kur jeni nervoz, ankth atëherë jeni të prirë për ulje të sekretimit të pështymës, gjë që shpjegon këtë shije të pazakontë.

Ilaçe

Nëse jeni duke marrë një lloj ilaçi të caktuar, mund të keni një shije të ëmbël, të kripur apo edhe metalike në gojën tuaj.

Siç shpjegojnë studimet, ky është një efekt anësor i shumë ilaçeve pa recetë, siç janë antibiotikët, hipertensioni dhe ilaçe për lloje të ndryshme të alergjive.

Edhe disa multivitamina mund të kenë këtë efekt. Kjo shije zgjat vetëm ndërsa jeni duke përdorur një ilaç ose shtesë dietike.

Higjiena orale

Goja juaj është ‘shtëpi’ për shumë lloje të baktereve, të mira dhe të këqija. Nëse nuk keni higjienë të duhur orale, mos përdorni fije çdo ditë, pasi do të keni mundësi të riprodhoni baktere të dëmshme, të cilat do të çojnë në shije të dyshimtë.

Përveç shijes së çuditshme, mund të ketë probleme me dhëmbët dhe mishrat, gjë që vetëm sa i keqëson gjërat.

LEXO EDHE:

Back to top button