Arsyeja pse ndihemi të fryrë pasi kemi ngrënë

Fryrja e barkut është një dukuri shumë e zakonshme. Të dhënat tregojnë se pothuajse 18% e njerëzve në mbarë botën përjetojnë fryrje të paktën një herë në javë. Pse shfaqet pas ngrënies, a mund të parandalohet dhe, natyrisht, si ndikon në procesin e tretjes?

Procesi i tretjes së disa ushqimeve dhe shumë faktorë të tjerë mund të rrisin gjasat që të ndiheni të fryrë pas ngrënies. Për fat të mirë, ka mënyra për të lehtësuar shqetësimin në shtëpi, por nëse problemi përsëritet ose fryrja është shumë e rëndë, mund të jetë e mençur të shkoni te mjeku ose thjesht të rishikoni zakonet tuaja të të ngrënit.

Për të parandaluar fryrjen e tepërt në të ardhmen, ka disa këshilla të mbështetura nga ekspertët që do t’ju ndihmojnë të mbani shëndetin e zorrëve në rrugën e duhur.

Çfarë e shkakton fryrjen pas ngrënies?

Fryrja e barkut pas ngrënies mund të ndodhë për një sërë arsyesh – dietën tuaj, zakonet e stilit të jetesës, alergjitë ushqimore ose intolerancat, dhe ndonjëherë për disa kushte mjekësore. Disa arsye të zakonshme që mund të shkaktojnë fryrje pas ngrënies përfshijnë:

  • gëlltitja e ajrit gjatë përtypjes së ushqimit;
  • hani shumë ushqim në të njëjtën kohë;
  • konsumimi i ushqimeve që përmbajnë shumë fibra ose zëvendësues të sheqerit;
  • intoleranca ndaj laktozës ose probleme të tjera të tretjes;
  • kapsllëk;
  • sëmundja e refluksit gastroezofageal;
  • rritja e tepërt e baktereve në stomak;
  • duke marrë medikamente të caktuara, të tilla si ato të përshkruara për diabetin.

Nëse fryrja juaj është e rastësishme ose e lehtë, dijeni se mund ta zvogëloni duke ndërmarrë disa hapa. Për shembull, ju mund të konsideroni të ushtroheni rregullisht para dhe pas ngrënies për të ndihmuar tretjen dhe për të zvogëluar simptomat e fryrjes. Çajrat me përbërës si nenexhiku dhe kamomili mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të lidhura me stomakun.

Rregulloni dietën tuaj për të përfshirë shumë ujë, produkte të freskëta dhe yndyrna të shëndetshme. Shmangni alkoolin, pijet e gazuara, sheqerin e tepërt dhe ushqimet që shkaktojnë gazra dhe fryrje, si fasulet, lakra, lulelakra dhe produktet e qumështit. Shmangia e zakoneve të tilla si përtypja e çamçakëzit, thithja e ëmbëlsirave të forta ose pirja nga kashtë. Shijoni vaktet ngadalë, lini duhanin dhe merrni parasysh të shtoni suplemente probiotike në dietën tuaj.

LEXO EDHE:

Back to top button