Arsyet e papritura pse mund të kaloni në mbipeshë

Shtimi në peshë në shumicën e rasteve ka një shpjegim mjaft të thjeshtë – konsumoni shumë kalori nga ushqimi dhe pijet, dhe aktiviteti juaj fizik zvogëlohet në krahasim me nivelin e mëparshëm, duke rezultuar në një tepricë kalorike dhe rrjedhimisht shtim në peshë.

Për një peshë trupore optimale, gjëja më e rëndësishme është raporti i saktë i marrjes së ushqimit dhe konsumit të energjisë, por nëse bëjmë gjithçka si zakonisht, ushqehemi shëndetshëm dhe stërvitemi rregullisht dhe kilogramët vazhdojnë të grumbullohen, atëherë arsyeja e rritjes së pashpjegueshme të pesha e trupit mund të fshihet diku tjetër.

Disa ilaçe

Medikamente të ndryshme që përdorni mund të shkaktojnë shtim të papritur në peshë. Pilulat e kontrollit të lindjes, steroidet, beta-bllokuesit ose ilaçet e migrenës mund të shkaktojnë shtim në peshë. Gjegjësisht, ato funksionojnë duke rritur oreksin dhe duke ngadalësuar metabolizmin, i cili fjalë për fjalë është shkaku kryesor i shtimit të peshës pa ushqim të tepruar apo ndonjë gabim tjetër.

Nëse vëreni se pesha juaj ndikohet nga ilaçi që po merrni, nutricionistët këshillojnë t’i kërkoni mjekut që t’ju përshkruajë një lloj tjetër ilaçi pa efekte të tilla anësore, natyrisht, nëse kjo është e mundur.

Menopauza

Gjatë menopauzës, metabolizmi ngadalësohet pothuajse te të gjitha gratë, ato janë më të dëshpëruara, kanë gjumë më të keq dhe u rritet oreksi. Hormoni estrogjen, i cili shërben edhe për të mbajtur një peshë trupore optimale, ngadalë zhduket, ndaj kilogramët fillojnë të grumbullohen më shpejt, shpjegojnë mjekët. Prandaj, grave në menopauzë rekomandohet t’i kushtojnë vëmendje të veçantë një diete të shëndetshme dhe aktivitetit të rregullt fizik.

Mungesa e vitaminave ose mineraleve

Një tjetër shkak i papritur i shtimit në peshë mund të jetë mungesa e vitaminave ose mineraleve në trup. Përkatësisht, mungesa e vitaminës D, magnezit dhe hekurit mund të komprometojë imunitetin dhe të ndikojë në nivelin tuaj të energjisë, dhe rrjedhimisht në aktivitetet tuaja.

Nëse nuk keni energji për një mënyrë jetese të shëndetshme dhe ushtrime, pesha e tepërt do të grumbullohet më lehtë dhe ekspertët këshillojnë që nëse dyshoni për mungesë të vitaminave apo mineraleve në trup, nuk do të ishte ide e keqe të kontrolloni nivelin e tyre në gjak. .

Probleme me gjumin

Nuk mund të mbitheksohet se sa i rëndësishëm është gjumi cilësor për shëndetin mendor dhe fizik. Shumë njerëz nuk arrijnë të bëjnë sasinë e rekomanduar të gjumit prej 8 orësh në natë dhe mungesa e gjumit afatgjatë është vërtetuar se ka një sërë pasojash të dëmshme për shëndetin e njeriut.

Shumë studime kanë dalë me rezultate që tregojnë se mungesa e gjumit ndikon në shtimin e yndyrës së trupit, rritjen e rrezikut të obezitetit dhe suksesin e humbjes së peshës, edhe nëse kontrolloni marrjen e kalorive.

LEXO EDHE:

Back to top button