As ushtrimet e forta nuk mund të riparojnë dëmet e shkaktuara nga një dietë e varfër

Studiuesit në Universitetin e Sidneit në Australi kanë zbuluar se njerëzit që hanë keq, por ushtrojnë rregullisht janë në të njëjtin rrezik për të vdekur nga sëmundjet e zemrës, kanceri ose shkaqe të tjera si ata që hanë të njëjtën gjë, por nuk ushtrojnë.

Ndërsa ka përfitime të rëndësishme për të ushtruar në çdo rast, duke përfshirë shëndetin e përgjithshëm dhe përfitimet e mundshme estetike, studiuesit paralajmërojnë se një dietë e shëndetshme është ende thelbësore.

Njerëzit që hanë keq besojnë se mund ta kompensojnë atë duke ushtruar. Shumë njerëz që hanë shpesh ushqime të padëshiruara besojnë se do të jenë të shëndetshëm sepse ushtrojnë, dhe ky besim kontribuon në muskujt e tyre potencialisht të ndërtuar dhe aftësinë për të bërë kardio më intensive. Studiuesit paralajmërojnë se nuk është kështu.

“Si aktiviteti i rregullt fizik dhe një dietë e shëndetshme luajnë një rol të rëndësishëm në promovimin e shëndetit dhe jetëgjatësisë”, thotë Melody Ding, profesoreshë e asociuar në Universitetin e Sidneit.

Studiuesit, të cilët publikuan gjetjet e tyre të martën në British Journal of Sports Medicine, mblodhën të dhëna nga 360,600 të rritur në Mbretërinë e Bashkuar, të dhënat e të cilëve mbahen në Biobank në MB.

Secili pjesëmarrës u kategorizua në bazë të mënyrës se si ata raportuan zakonet e tyre të dietës dhe stërvitjes. Njerëzit që hanin të paktën pesë racione fruta dhe perime çdo ditë, konsumonin rregullisht peshk dhe rrallë hanin mish të kuq, konsideroheshin ngrënësit më të mirë.

Ata që ushtroheshin rregullisht u klasifikuan gjithashtu në një grup të veçantë. Studiuesit më pas krahasuan normat e vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet gjatë një periudhe 11-vjeçare midis të gjithë njerëzve të dhënat e të cilëve u mblodhën. Ata zbuluan se njerëzit me një dietë të cilësisë së lartë dhe stërvitje të rregullt kishin 17 për qind më pak gjasa të vdisnin nga çfarëdo shkaku sesa bashkëmoshatarët e tyre.

Ata në grupin më të shëndetshëm kishin 19 për qind më pak gjasa të vdisnin nga sëmundjet e zemrës dhe 27 për qind më pak gjasa të vdisnin nga disa lloje kanceri sesa bashkëmoshatarët e tyre.

“Respektimi i një diete cilësore dhe aktiviteti fizik adekuat janë të rëndësishme për reduktimin optimal të rrezikut të vdekjes nga të gjitha shkaqet, sëmundjet kardiovaskulare dhe kanceri”, tha në një deklaratë bashkëautori i studimit Joe Van Buskirk.

Por i njëjti përfitim nuk u pa tek njerëzit që hanin vetëm ushqime të shëndetshme ose që ushtroheshin rregullisht me një dietë të varfër.

“Ky studim thekson rëndësinë e aktivitetit fizik dhe cilësisë së dietës në arritjen e reduktimit më të madh të rrezikut të vdekshmërisë”, shtoi Ding.

LEXO EDHE:

Back to top button