Astronomët italianë kanë zbuluar një disk guri, ja për çka bëhet fjalë

Astronomët italianë kanë zbuluar një disk guri, ja për çka bëhet fjalë

Astronomët italianë kanë zbuluar një disk guri që mund të jetë një nga hartat më të vjetra të qiellit. Ai u gjet në Karst të Triestes dhe duhet të jetë rreth 3000-vjeçare. Ndoshta është përdorur për të kuptuar vazhdimësinë e stinëve. Dy studiuesit studiuan dhe analizuan, falë softuerit, 29 shenjat e pranishme në gur dhe janë të bindur se shumica e tyre korrespondojnë me yjësitë e yjeve më të shndritshëm në qiell si Orioni, Akrepi dhe Kasiopeja. Përfaqësimi më i vjetër i qiellit të natës i njohur sot është ndoshta disku i Nebrës, një artefakt bronzi me aplikime ari që tregojnë Diellin, Hënën dhe Plejadat nga Gjermania. /Alsat.mk

LEXO EDHE:

Back to top button