Astronomët kanë përcaktuar se Marsi mund të përballet me asteroidë më të rrezikshëm se Toka

Astronomët kanë përcaktuar se Marsi mund të përballet me asteroidë më të rrezikshëm se Toka

Astronomët nga Universiteti Nanjing kanë gjetur prova se Marsi ka asteroidë potencialisht më të rrezikshëm në rrugën e tij sesa Toka. Në studimin e tyre, ata hetuan numrin e asteroidëve potencialisht të rrezikshëm që janë mjaft të mëdhenj për të shkaktuar një ndikim të madh nëse godasin Marsin dhe i krahasuan me vlerësime të ngjashme për Tokën.

Aktualisht po punohet për identifikimin e Objekteve Pranë Tokës (NEO) – asteroidë ose kometa që mund të përplasen me planetin tonë. Shpresa është që nëse gjendet një objekt kaq i madh që ka gjasa të godasë Tokën, mund të gjendet një mjet për të ndryshuar rrjedhën e tij. Ekipi hulumtues konsideroi të njëjtin rrezik të mundshëm për njerëzit e ardhshëm që jetojnë në Mars.

Studiuesit shikuan një nëngrup të objekteve NEO, të quajtur asteroidë potencialisht të rrezikshëm, që janë mjaft të mëdhenj për të shkaktuar probleme nëse godasin Marsin.

Duke parë të dhënat nga ndikimet e kaluara në Mars, duke përfshirë të dhënat për asteroidët që kanë kryqëzuar Marsin, si dhe të dhënat për afërsinë e Marsit me rripin e asteroideve, studiuesit kanë krijuar simulime që tregojnë se sa shpesh asteroidë potencialisht të rrezikshëm ka të ngjarë të godasin Marsin. Ata zbuluan se probabiliteti që një asteroid potencialisht i rrezikshëm të godasë Marsin është afërsisht 2.5 deri në 3 herë më i madh se ai i Tokës. Në mënyrë të veçantë, ata zbuluan se ka rreth 17,000 asteroidë potencialisht të rrezikshëm që mund të kalojnë afër Marsit ose të godasin planetin, dhe rreth 4,700 asteroidë të tillë për Tokën.

Ekipi sugjeron më tej se ka 52 asteroidë potencialisht të rrezikshëm që ka të ngjarë në një rrugë drejt Marsit – diçka që mund të shihet nga Toka. Kjo tregon se nëse mund të përcaktohet koha, duhet të jetë e mundur të shihet edhe përplasja ose humbja e mundshme.

Ekipi hulumtues gjithashtu vë në dukje se teleskopët e rinj ka të ngjarë të ofrojnë vlerësime shumë më të mira për gjurmimin e objekteve të tilla në hapësirë.

LEXO EDHE:

Back to top button