Prekja e njeriut mund të zvogëlojë dhimbjen, depresionin dhe ankthin

Prekja e njeriut mund të zvogëlojë dhimbjen, depresionin dhe ankthin

Pavarësisht nëse është një përqafim nga një mik apo prekje e një pëlhure të preferuar, ndjesia e prekjes është e dobishme si për trupin ashtu edhe për mendjen, sipas studiuesve.

Prekja është shqisa e parë që zhvillohet tek të porsalindurit dhe është thelbësore sepse i lejon foshnjat të përjetojnë mjedisin e tyre si dhe të komunikojnë. Humbja e kontaktit gjatë pandemisë Covid ka qenë një kohë e vështirë për shumë njerëz.

Edhe pse një numër i madh kërkimesh tregojnë se prekja është e dobishme për shëndetin tonë, pak janë përpjekur të përpilojnë të gjitha këto kërkime. Tani ekspertët kanë bërë pikërisht këtë, duke zbuluar një mesazh të thjeshtë: prekja ndihmon.

– Shumica e prekjeve gjatë ditës mund të ndihmojnë në zbutjen ose potencialisht mbrojtjen kundër ankesave mendore dhe fizike – thotë Dr. Helena Hartmann, bashkëautore e hulumtimit nga Spitali Universitar në Essen.

Hulumtimi përfshiu 212 studime të publikuara më parë dhe përfshiu një analizë statistikore të 85 studimeve që përfshinin të rriturit, si dhe 52 studime që përfshinin foshnjat.

Ndër rezultatet, ekipi zbuloi se prekja ishte po aq e dobishme për shëndetin mendor sa ishte për shëndetin fizik, një zbulim që ishte i vërtetë si për të rriturit ashtu edhe për foshnjat, megjithëse prekja kishte një ndikim më të madh në disa zona sesa të tjerat.

– Puna jonë ilustron se ndërhyrjet me prekje janë më të përshtatshmet për reduktimin e dhimbjes, depresionit dhe ankthit tek të rriturit dhe fëmijët, si dhe për shtimin në peshë tek të porsalindurit – thonë studiuesit.
Analiza zbuloi se njerëzit marrin përfitime të ngjashme për sa i përket shëndetit të tyre fizik kur preken nga njerëz të tjerë ose objekte të tilla si robotët socialë. Kjo do të thotë se duhet bërë më shumë kërkime mbi potencialin e robotëve socialë për të përmirësuar mirëqenien njerëzore, veçanërisht në situatat kur kontakti është i kufizuar si pandemia e fundit Covid- thotë Hartmann.

Ndikimi pozitiv në shëndetin mendor ishte më i madh me prekjen e njeriut sesa prekjen e objekteve sepse përfshinte kontakt lëkurë me lëkurë, tha ekipi.

Ndër rezultatet e tjera, ekipi zbuloi se prekja ishte e dobishme për njerëzit e shëndetshëm dhe të sëmurë, megjithëse ndikimi ishte më i madh për këta të fundit për përfitimet e shëndetit mendor.

Lloji i prekjes dhe kohëzgjatja e tij nuk ishin të rëndësishme, megjithëse frekuenca më e madhe u shoqërua me përfitime më të mëdha tek të rriturit. Për më tepër, prekja e kokës shoqërohej me përfitime më të mëdha shëndetësore sesa prekja e pjesëve të tjera të trupit.

Dr Marianne von Mohr e Universitetit të Londrës, e cila nuk ishte e përfshirë në punë, thotë se nëse robotët e ardhshëm do të mund të kopjojnë më saktë strukturën dhe ngrohtësinë e lëkurës së njeriut, ata mund të jenë në gjendje të ofrojnë përfitime të krahasueshme të shëndetit mendor. Ajo paralajmëroi se puna nuk mund të ofrojë përfundime më specifike, si p.sh. cilat lloje të prekjes mund të shoqërohen me përfitime specifike shëndetësore.

Katerina Fotopoulos nga University College London thotë se kërkimi mund të nxisë një punë të re në këtë fushë, duke përfshirë mënyrën se si prekja mund të përdoret së bashku me trajtime të tjera.

– Është një aksident historik që në shekujt e fundit, prioriteti ynë ka qenë biseda mbi prekjen apo terapi të tjera somatike. Ky rishikim na jep theksin dhe besimin e nevojshëm për të korrigjuar këtë ekuilibër me studim të mëtejshëm dhe të kujdesshëm të ndërhyrjeve me prekje, tha ajo.

LEXO EDHE:

Back to top button