Studimet tregojnë se meditimi i rregullt është efektiv për bakteret e zorrëve

Studimet tregojnë se meditimi i rregullt është efektiv për bakteret e zorrëve

Praktikimi i meditimit mund të ndihmojë në përmirësimin e gjendjes së baktereve të zorrëve, por është gjithashtu efektiv për shëndetin e tyre psiko-fizik, sipas një studimi të ri nga shkencëtarët nga Kina dhe Pakistani. Punimi u botua edhe në revistën “General Psychiatry” (General Psychiatry).

Pasurimi i mikroflorës së zorrëve mund të ndihmojë në zvogëlimin e rreziqeve të shëndetit të dobët fizik dhe mendor, duke përfshirë ankthin, depresionin dhe sëmundjet e zemrës. Mund të ndikojë në tru, humor dhe sjellje përmes boshtit mikroflora-zorrë-tru, thonë studiuesit.

Ata ekzaminuan mostrat e gjakut dhe jashtëqitjes nga 37 murgj budistë tibetianë nga tre tempuj dhe 19 nga banorët e tyre fqinjë. Murgjit praktikonin një formë të thellë meditimi për të paktën dy orë në ditë nga tre deri në 30 vjet.

Gjetjet sugjerojnë se mikroorganizmat në zorrë – duke përfshirë bakteret, kërpudhat dhe viruset – ndryshojnë ndjeshëm midis dy grupeve.

“Së bashku, shumica e baktereve të fituara tek njerëzit që meditojnë lidhen me përmirësimin e sëmundjeve mendore, duke treguar se meditimi mund të ndikojë në disa baktere që mund të luajnë një rol në shëndetin mendor… Meditimi afatgjatë rrit funksionin imunitar të trupit dhe redukton rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare”, thuhet në artikull.

Megjithatë, ata theksuan se provat ishin të pafuqishme dhe se të gjithë murgjit dhe tibetianët e përfshirë jetonin në lartësi të mëdha, duke e bërë të vështirë përgjithësimin e gjetjeve.

“Në përgjithësi, këto rezultate sugjerojnë se meditimi luan një rol pozitiv në kushtet psikosomatike dhe mirëqenien”, shtoi ai.

Një tjetër punim shkencor, i botuar më parë në revistën Occupational & Environmental Medicine, i cili përfshinte 6000 banorë të zgjedhur rastësisht të Helsinkit, Espoo dhe Vantaa në Finlandë, zbuloi se vizitat e shpeshta në parqe dhe hapësira të tjera të gjelbra shoqëroheshin me më pak përdorim të drogave të caktuara midis njerëzve që jetonin. në qytete.

“Vizitat më të shpeshta në hapësirat e gjelbra shoqërohen me përdorim më të ulët dhe më të rrallë të medikamenteve psikotrope, antihipertensive dhe astmës. Parakushtet nuk varen nga statusi socio-ekonomik”, thuhet në përfundimin e studiuesve nga Instituti Finlandez i Shëndetësisë dhe Mirëqenies.

Ata zbuluan se njerëzit që vizitonin hapësirat e gjelbra tre deri në katër herë në javë kishin 33 për qind më pak gjasa për të përdorur ilaçe për shëndetin mendor, 36 për qind më pak gjasa për të përdorur ilaçe për presionin e gjakut dhe 26 për qind më pak gjasa për të përdorur ilaçe për astmën, krahasuar me njerëzit që vizitonin. zona të gjelbra vetëm një herë në javë.

LEXO EDHE:

Back to top button