Australia po mbyll plotësisht rrjetet 3G

Autoriteti Australian i Komunikimeve dhe Mediave (ACMA) ka njoftuar se do të mbyllë plotësisht rrjetet 3G në vend.

TPG Telecom (i njohur edhe si Vodafone) tashmë ka fikur rrjetin e tij 3G, dy operatorët e mbetur do ta bëjnë këtë për tre muaj e gjysmë. Një njoftim i shkurtër i postuar në faqen e internetit thoshte se Telstra dhe Optus do të mbyllin rrjetet e tyre celulare këtë vit. Telstra do ta bëjë atë më 31 gusht dhe Optus disa ditë më vonë.

ACMA u kujtoi përdoruesve se pajisjet 3G nuk do të jenë funksionale, që do të thotë se ata nuk do të jenë në gjendje të dërgojnë mesazhe dhe të bëjnë thirrje, madje as të telefonojnë numrin e urgjencës.

Ata me pajisje 4G që ende bëjnë thirrje zanore përmes rrjeteve 3G (telefonat celularë që nuk mbështesin VoLTE) gjithashtu do të preken. Përdoruesit këshillohen të kontaktojnë operatorin e tyre për udhëzime të mëtejshme. Sipas ACMA, shumica e pajisjeve në rrezik janë në fakt pajisje më të vjetra 4G të blera jashtë shtetit.

Shoqata Australiane e Komunikimeve Mobile (AMTA) ka theksuar se të gjitha pajisjet 3G, jo vetëm telefonat celularë, do të preken nga mbyllja e rrjetit 3G. Këto përfshijnë kompjuterë tabletë, orë inteligjente, makina EFTPOS (terminalet e kartave), alarme mjekësore dhe zgjidhje të tjera personale emergjente.

AMTA u bëri thirrje klientëve të ndërmarrin veprime të menjëhershme dhe të përmirësojnë zgjidhjet më të reja për të parandaluar ndërprerjet e shërbimit. Përveç kësaj, ekziston një program zyrtar për riciklimin falas të pajisjeve të vjetra celulare, të cilat patjetër do të duhet të hidhen pas fikjes së rrjetit 3G.

LEXO EDHE:

Back to top button