Austri: Shtëpia ku lindi Hitleri, do të shndërrohet në një qendër trajnimi për të drejtat e njeriut

Austri: Shtëpia ku lindi Hitleri, do të shndërrohet në një qendër trajnimi për të drejtat e njeriut

Vendlindja e Adolf Hitlerit së shpejti do të jetë shtëpia e një qendre trajnimi policor për të drejtat e njeriut, njoftoi të mërkurën ministria e Brendshme e Austrisë.

Planet për objektin, së bashku me një stacion të ri policie, kanë qenë që nga viti 2019. Vendlindja e tij në një ndërtesë në Braunau am Inn, Austri, u ripërcaktua në mënyrë vendimtare sepse një komision ekspertësh ndërdisiplinor ishte i shqetësuar për “apelin mitik të pronës ndaj ekstremistëve”, tha ministria në një deklaratë.

Historiani Oliver Rathkolb, profesor në Institutin për Historinë Bashkëkohore në Universitetin e Vjenës, foli për ripërdorimin e ndërtesës ndërsa përballej me të kaluarën tragjike të vendit, në një konferencë shtypi.

“Ne duhet të përballemi me të kaluarën tonë dhe t’i japim këtij vendi të rënduar historikisht një perspektivë jete”, tha ai.

I lindur në një ndërtesë apartamentesh në prill 1889, Hitleri dhe familja e tij qëndruan derisa familja e tij u largua kur ai ishte tre vjeç. Ndërtesa ishte në pronësi të Gerlinda Pommer, familja e së cilës zotëronte ndërtesën përpara se ajo të lindte, përpara se Ministria e Brendshme të fillonte të merrte me qira vendin nga ajo në 1972.

Ndërtesa u bë një vend i shenjtë për Hitlerin gjatë sundimit nazist, pavarësisht faktit se ai jetoi në atë hapësirë ​​vetëm për një kohë të shkurtër si foshnje.

Të apasionuarit pas nazistëve u dyndën në shtëpi në valë të mëdha turizmi gjatë mbretërimit të tij. Kur nazistët filluan të bien, shtëpia u mbyll me dërrasa në vitin 1944. Projekti pritet të kushtojë 20 milionë euro dhe të përfundojë në vitin 2025.

LEXO EDHE:

Back to top button