BDI-ja propozon Naser Ziberin për postin e Avokatit të Popullit

Komisioni për zgjedhje dhe emërime në Kuvend konfirmoi më në fund atë që mediat mësuan jozyrtarisht muaj më parë. Kandidati i BDI-së për kryeministër shqiptar në zgjedhjet e korrikut, Naser Ziberi, është propozim për Avokat të popullit. Zërat që Ziberi do të vijë në këtë pozitë kishin dalë menjëherë pas zgjedhjeve por kurrë nuk ishin konfirmuar zyrtarisht.

- Advertisment -

 “Ju të gjithë e dini se z. Zyberi është noter dhe ai vazhdon veprimtarinë e tij si noter deri në një moment kur do të arrihet të dakordohemi për ndonjë përgjegjësi të rëndësishme që ka të bëjë me profesionin e tij’ deklaroi Ali Ahmeti, kryetar i BDI-së.

OJQ-të kishin kritikuar ashpër procedurën për shpalljen e konkursit për zgjedhjen e Avokatit të popullit duke e cilësuar si jotransparente dhe të fshehur qëllimisht duke lënë dyshime se partitë tashmë ishin dakorduar për një emër. Procedura jotransparente për zgjedhjen e Avokatit të ri të popullit, sipas OJQ-ve, anëtare të Rrjetit për mbrojtje nga diskriminimi, ua kishte mohuar të drejtën e aplikimit të gjithë kandidatëve të interesuar. Kuvendi dhe partitë e shumicës parlamentare e kishin cilësuar procedurën si ligjore kurse këto të fundit kishin mohuar që gjatë koordinimit për konkursin e Avokatit të popullit të jetë diskutuar për emra konkret.

Historia u përsërit edhe gjatë ditës. Komisioni për zgjedhje dhe emërime në të cilin duhej të diskutoheshin emrat e kandidatëve u caktua më pak se dy orë përpara fillimit të seancës. Informacioni në media u shpërnda kur vendimi ishte sjell dhe Komisioni kishte propozuar Ziberin si kandidat të cilin duhet ta konfirmojë plenumi. Në faqen elektronike të Kuvendi nuk figurojnë as emrat e kandidatëve të tjerë që kanë aplikuar për këtë pozitë, as biografitë e tyre, as materiale nga seanca dhe as video materiale, edhe gjashtë orë pas përfundimit të seancës. Ziberi është jurist dhe noter por gjatë zgjedhjeve të fundit u pozicionua politikisht duke qenë kandidat për kryeministër i partisë shqiptare në pushtet. Përzgjedhjet me prapavijë politike në këto pozita, janë në kundërshtim me rekomandimet ndërkombëtare. Nëse zgjidhet, Ziberi do të vijë në pozitën e Ixhet Memetit, kandidati që ushtrojë postin për 16 vite ose dy mandate.

Një mandat i Avokatit të Popullit zgjatë 8 vjet, me të drejtë të rikandidimit edhe për një mandat.

Fatlume Dervishi

 

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button